Kirche in Not: Úcta k náboženské svobodě upadá

4.11.2014 

Papežská nadace Kirche in Not představila včera v Paříži a dnes v Římě svou dvanáctou zprávu o náboženské svobodě ve světě, která potvrzuje neblahou tendenci posledních let. Z dokumentu, mapujícího úctu ke svobodě vyznání ve 196 zemích, jasně vyplývá, že toto základní lidské právo je stále na ústupu.

Náboženskou svobodou se povážlivě opovrhuje ve 116 ze 196 analyzovaných zemí. Ve dvaceti zemích se jedná o vysoký stupeň porušování náboženské svobody, zapříčiněný ve 14 z nich islámským extrémismem (Afghánistán, Saúdská Arábie, Egypt, Írán, Irák, Libye, Maledivy, Nigérie, Pákistán, Středoafrická republika, Somálsko, Súdán, Sýrie a Jemen) a v šesti totalitárními režimy (Ázerbájdžán, Barma, Čína, Severní Korea, Eritrea, Uzbekistán). Křesťané se bohužel opětovně dostali na první místo mezi pronásledovanými menšinami. Zpráva se znepokojením poznamenává, že západní země se stále více snaží zatlačovat náboženství do privátní sféry. Roste antisemitismus a mnozí muslimové jsou vystaveni násilí a pronásledování ze strany jiných muslimů, komentuje zprávu italská mluvčí papežské nadace, Marta Petrosillová:

”Tendence je bohužel negativní a bohužel to není novinka letošní edice, protože náboženská svoboda ubývá již řadu let více méně po celém světě. Tento pokles má různé formy – od surového protináboženského násilí po silnou diskriminaci. Křesťané jsou v mnoha zemích utlačovanou menšinou a jsou terčem islámského fundamentalismu. Všeobecně se setkáváme s úbytkem náboženské snášenlivosti a pluralismu. A to rovněž v Evropě, kde rostou případy antisemitismu a také antiislamismu, které se například často vztahují k izraelsko-palestinskému konfliktu.”

Jak zdůrazňuje zpráva nadace Kirche in Not, tento trend mohou zvrátit zejména sama náboženská společenství. Papežská nadace tedy vyzývá náboženské představitele, aby důrazně vystoupili vůči násilí, které je pácháno ve jménu náboženství.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.