Protesty proti brutálnímu lynči za údajnou blasfemii

5.11.2014 

Křesťanští náboženští představitelé, obránci lidských práv i zástupci občanské společnosti dnes v hlavním městě Lahore protestovali proti pondělnímu upálení mladých křesťanských manželů (foto) a rodičů čtyř dětí. Šahzád Masíh a jeho těhotná žena Šama byli kvůli údajnému rouhání proti islámu nejprve rozlíceným davem kamenováni a poté zaživa upáleni v továrně v oblasti Kasu, asi 60 km od hlavního města. Vykonavatelé zločinu uprchli. Pravou příčinou zinscenované pomsty byl pravděpodobně dluh, který Masíh nezaplatil svému muslimskému zaměstnavateli. Čtyři děti rodiny Masíhových se nyní nacházejí na neznámém místě a o jejich osudu nejsou žádné zprávy.

Zákon o blasfemii, který v Pákistánu vstoupil v platnost roku 1986, má na svědomí množství nevinných obětí. Odhaduje se, že až v osmdesáti procentech případů byl použit na základě falešného obvinění. Pro Vatikánský rozhlas hovoří O. Robert McCullock, generální prokurátor řádu sv. Kolumbána, který v Pákistánu žije 34 let.

“Ano, nyní probíhá soudní řízení ve dvou tisících případech, ale z osmdesáti pěti procent proti muslimům. Velkým problémem tohoto zákona jej jeho zneužití. Zákon zneužívají fanatici z ekonomických či jiných zájmů. Pomocí tohoto zákona také kontrolují křesťany, jejich postoje a roli v Pákistánu.“

Ulema, nejvyšší pákistánská muslimská autorita, vyslovila nad případem hluboké politování. Požaduje nezávislé vyšetřování kauzy a viní místní policii z nedbalosti. Měla totiž rouhače zajistit, nebo nevinné lidi ochránit před davem. Je možné, že by Pákistán tento zákon změnil?

“Jeden z představitelů Hnutí Muttahida Quami řekl, že tento zákon není spravedlivý a je nutné ho změnit. Nejprve je však nutné ustavit výbor ze zástupců šíitů, sunnitů, křesťanů, hinduistů a dalších. Náboženská autorita by měla rozhodovat o tom, kdy se skutečně jedná o rouhání. Problém je v tom, že nyní je zákon v rukou policie, politiků a soudců, v rukou davu.“

Vysvětluje misionář O.McCullock.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.