Papež: Nabízet buzolu srdce, které se orientuje smyslem pro Boha

8.11.2014 

Poděkování za šedesát let apoštolského nasazení v církvi a společnosti vyjádřil papež František na setkání s představiteli rozvětveného italského katolického Hnutí dospělých skautů (MASCI). V aule Pavla VI. mu připravilo bouřlivé uvítání 7 tisíc skautů tří generací. Na setkání zazněla osobní svědectví účastníků a skautské zpěvy. Byl mezi nimi také vatikánský tiskový mluvčí, který v minulosti působil 15 let jako národní duchovní asistent tohoto hnutí. „Církev, která vychází a slouží – řekl o. Lombardi – takovou si ji přeje papež a takto ji dnes reprezentuje italský skauting.“

Chtěl bych vás dnes povzbudit ve vašem putování, které vás volá, abyste společně razili cestu v rodině, ve stvoření a ve městě. Putujte a razte cestu. Buďte poutníky, ne tuláci či tichošlápci. Stále jděte a razte cestu.

Papež poukázal na tyto tři klíčové oblasti skautského působení a řekl, že „rodina bude navždy základní buňkou společnosti a primárním místem výchovy, kde se člověk učí navazovat vztahy s druhými a se světem“.

Pro vaše hnutí založené na stálé formaci a výchovném přístupu je důležité znovu potvrdit, že výchova v rodině je prioritou. Výchovné poslání vás, křesťanských rodičů, pramení ve svátosti manželství, ve kterém je výchova dětí vlastní a skutečné ministerium v církvi.

Razit cestu ve stvoření je druhou kolejí skautského života. „Jako Kristovi učedníci, řekl papež, máme o důvod více k tomu, abychom chránili a starali se o tento Stvořitelův dar, ve kterém nacházíme jeho otisk a ve svých bližních obraz Jeho samého:

Žít v těsném sepětí s přírodou, jako to děláte vy, v sobě zahrnuje nejenom úctu k přírodě, ale také závazek konkrétně přispět k odstranění plýtvání ve společnosti, která stále více tíhne k vyhazování věcí, které jsou ještě použitelné a které lze darovat těm, kteří jsou v nouzi.“ A nakonec, řekl dále papež, skauti razí cestu ve městě, což znamená, že jsou kvasem při uskutečňování společného dobra a nabízejí buzolu orientovaného srdce, které vnímá Boha:

V komplikované a multikulturní společnosti můžete jednoduše a pokorně dosvědčovat Ježíšovu lásku také zkoušením nových cest evangelizace ve věrnosti Kristu a člověku, který zvláště ve městě často prožívá svízelné situace a někdy mu hrozí, že zbloudí, ztratí schopnost vzhlížet k horizontu a vnímat přítomnost Boha. Opravdová buzola, kterou je třeba nabízet těmto bratřím a sestrám je srdce bližního, srdcem, jež se orientuje smyslem pro Boha.

Pokračujte tedy ve svojí pouti s nadějí v budoucnost – řekl papež František italskému skautskému hnutí přioděn jejich modrým šátkem těsně před tím, než všichni přítomní slavnostně obnovili svůj skautský slib služby Bohu, vlasti a bližnímu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.