Filipínský katolík: Přitahují mne muži, ale nejvíce miluji Boha

18.11.2014 

Je možné mít homosexuální sklony a být praktikující katolík? Ano, odpovídá Jovi Atanacio, mladík z Antipolo City, jehož svědectví umístila na své webové stránky Filipínská biskupská konference. „Je to můj kříž“, vysvětluje mladý Filipínec. „Mohou mne přitahovat muži, ale nejvíce miluji Boha“.

„Jakkoliv se to může zdát překvapivé“, pokračuje Atanacio, „církev homosexuálům nezakazuje, aby se milovali. Naopak, je jedinou institucí, která je k lásce vyzývá. Byli jsme totiž k lásce stvořeni a náš život nemá smysl, dokud to nezakusíme“. Avšak co znamená „vzájemně se milovat?“ Filipínský katolík vysvětluje: „Pravá láska není jen fyzické nebo emotivní spojení. Milovat druhého znamená chtít pro něj dobro, chtít pro něj ráj, a tedy mu dodávat odvahu ke ctnosti čistoty“. Také Atanacio s vydal cestou sebeovládání: „Takto se k lásce neobracím zády, ale má láska je ještě hlubší a odvážnější.“

„Pokud se dva lidé stejného pohlaví opravdu milují“, uzavírá, „budou se vzájemně povzbuzovat v totožnosti Božích dětí, které zažívají homosexuální přitažlivost. Nebudou se považovat za lidi, které v prvé řadě definuje jejich sexuální orientace, a přitom věří v Boha“, soudí Jovi Atanacio ve vyprávění pro Filipínskou biskupskou konferenci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.