Společná naděje neklame, protože stojí na věrnosti Boží

29.11.2014 

Promluva papeže na ekumenické bohoslužbě, patriarchální kostel sv. Jiří v Istanbulu

Svatosti, drahý bratře!

Večer s sebou přináší vždycky určitý pocit vděčnosti za prožitý den spolu se záchvěvem důvěry před nadcházející nocí. Mou duši naplňuje dnes večer vděčnost vůči Bohu, který mi umožnil být dnes tady a pomodlit se společně s Vaší Svatostí a touto sesterskou církví na závěr intenzivního dne apoštolské návštěvy a současně v očekávání dne, který jsme liturgicky zahájili, tedy svátku svatého apoštola Ondřeje, který je zakladatelem a patronem této církve.

Pán nám slovy proroka Zachariáše v těchto nešporách opět daroval základ našeho rozpoložení mezi dneškem a zítřkem, pevnou skálu, po níž můžeme společně kráčet s radostí a nadějí. Tímto skálopevným základem je Pánův příslib: „Hle, vysvobodím svůj lid ze země východu i západu slunce... v pravdě a spravedlnosti“ (8,7.8).

Ano, ctěný a drahý bratře Bartoloměji, vřele Vám děkuji za bratrské přijetí a cítím, že naše radost je větší, protože pramen je nad námi, není v nás, není v našem snažení a v našem úsilí, které je také nutné, ale spočívá ve společné důvěře ve věrnost Boha, který klade základ obnovy svého chrámu, jímž je církev (Zach 8,9). „Hle, setba pokoje“ (Zach 8,12); setba radosti. Onoho pokoje a oné radosti, které svět nemůže dát, ale které Pán Ježíš přislíbil svým učedníkům a jako Zmrtvýchvstalý daroval mocí Ducha svatého.

Ondřej a Petr tento příslib slyšeli a obdrželi tento dar. Byli pokrevními bratry, ale setkání s Kristem je proměnilo v bratry ve víře a v lásce. A v tento radostný večer při této podvečerní modlitbě chci především říci: bratry v naději. A naděje neklame. Jaká milost, Svatosti, že můžeme být bratry v naději Zmrtvýchvstalého Pána! Jaká milost – a jaká odpovědnost – moci kráčet společně v této naději, podporováni přímluvou svatých bratrů apoštolů Ondřeje a Petra! A vědět, že tato společná naděje neklame, protože je založena nejenom na nás a našich ubohých silách, ale na věrnosti Boží.

S touto radostnou nadějí plnou vděčnosti a rozechvělého očekávání skládám Vám svatosti a všem přítomným a celé konstantinopolské církvi svá srdečná a bratrská blahopřání ke svátku svatého patrona. A ještě vás prosím, abyste požehnal mně a římské církvi.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.