Papež: nastal čas pro práva rodin

5.12.2014 

Slučitelnost rodinných a pracovních povinností, zaměstnanost žen a porodnost, blahobyt a ekonomický růst. Těmito tématy žije třetí Festival rodin, který v těchto dnech probíhá u Gardského jezera v severoitalském kraji Tridentsko. Jeho organizátory jsou státní a regionální instituce a mezi přednášejícími vystupují katoličtí aktivisté stejně jako kupříkladu předseda Evropského institutu pro genderovou rovnost. V úvodu festivalu přečetl tridentský arcibiskup Luigi Bressan poselství papeže Františka.

Rodina má nezastupitelnou a zásadní pozici jak v občanské společnosti, tak v církevním společenství, píše Svatý otec. Dnes už ale nestačí stále jen opakovat, nakolik je rodina důležitá, nýbrž je nutné se odhodlat k mimořádným a odvážným strategiím na její podporu, které v důsledku povedou k novému ekonomickému rozmachu země. Zejména je nutné konkrétně uvažovat nad vztahem profesního a rodinného života, vzhledem k silně znepokojivému demografickému vývoji, podotýká dále František.

Pro papeže nastal čas dát rodině záruky, aby mohla uplatňovat svá práva a dostát svým povinnostem. “Rodina přivádí na svět děti a vychovává je, což je spojeno s nesmírným úsilím a zodpovědností, kterým nutně musí vycházet vstříc vhodná pomoc veřejného i privátního sektoru”, zdůrazňuje papež a vyzývá k propracování rodinné politiky, všech aspektů všeobecného právního a sociálního statusu rodiny a konkrétní pomoci rodinám, které jsou znevýhodněné na rovině materiální i morální.

Zvláštní pozornost pak věnuje zaměstnanosti žen, ve které je Itálie v evropském měřítku na posledním místě. Některé ženy, píše Petrův nástupce, unavuje a téměř drtí velké množství práce a úkolů, aniž by nacházely dostatečné pochopení a pomoc. Je tudíž nutné zajistit, aby žena nebyla z ekonomických důvodů nucena k příliš tvrdé práci a nesnesitelné pracovní době, ke kterým se druží domáci povinnosti a výchova dětí. Zejména ovšem je nutné brát v úvahu, že také domácí práce ženy ve všech fázích rodinného života je nenahraditelným přínosem k životu a budoucnosti celé společnosti, uzavírá papež František svůj list účastníkům italského Festivalu rodin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.