Papež napsal list odsouzeným

14.12.2014 

Dnes byl zveřejněn list papeže Františka adresovaný vězňům výchovně-nápravného zařízení ve městě Latina, vzdáleném asi 80 km na jih od Říma. Trest si zde odpykává 120 odsouzených, z nichž 30 je žen v oddělení s vysokou ostrahou odsouzených za organizovaný zločin a terorismus. List nese datum 8. prosince a byl doručen prostřednictvím tamějšího vězeňského kaplana o. Nicoly Cupaioly a papež v něm píše:

„Drahé kamarádky a drazí kamarádi z věznice Latina!
Pokoj v Kristu!
Především bych vás chtěl požádat o prominutí, že jsem mnohým z vás, kteří jste mi napsali, neodpověděl dříve. Bohužel, není vždy snadné dělat vše, co si přejeme. Nicméně vás ujišťuji, že čtení vašich dopisů plných vznětů a důvěrných sdělení, mi bylo velkou útěchou. Poněvadž nemohu odpovědět každému z vás, rád bych, aby každý vnímal tento list jako osobní odpověď!
Jsem obzvláště rád, že vám můj dopis dojde pár dnů před jedním ze svátků, které jsou nám nejdražší: Narození Páně, Narození Ježíše, onoho Ježíše, který si nepřeje nic jiného, než narodit se v jeslích srdce každého z nás! S přáním požehnaných Vánoc vám všem doufám, že hodiny, dny, měsíce a roky, které jste strávili nebo trávíte v tamějším domě s ostrahou, budou viděny a žity ne jako ztracený čas nebo jako dočasný trest, ale jako další příležitost k autentickému růstu a dosažení pokoje v srdci a síly k obrodě návratem k životu naděje v Pánu, který nikdy neklame.
Potěšilo mne, že mnozí z vás se ubírají cestou víry spolu s kaplanem donem Nicolou za pomoci jeho spolupracovníků a spolupracovnic, kteří jsou vám nablízku nikoli z úřední povinnosti, nýbrž z niterné ochoty upřímně vás považovat za bratry a sestry. Povzbuzuji vás, abyste vytrvale v této cestě pokračovali a ze srdce děkuji všem lidem, kteří vám v tom pomáhají.
Proto k tomuto listu přikládám jako dar nový misál, abyste ve mši svaté objevovali stopu každodenní společné cesty s Pánem, který je úspěšným lékařem vašich ran, věrným každodenním přítelem a nezbytnou stravou podpírající na cestě spásy a osvobození, kterému nemohou zabránit ani vězeňské mříže.
Drahé a drazí, buďte si jisti, že jsem vám nablízku, modlím se za vás a prosím Pána, aby vás potěšil svým pokojem a svojí něžnou přítomností. Jsem nablízku také vašim příbuzným a všem, kteří jsou vám drazí. Prosím vás, abyste jim řekli, že na ně myslím a žehnám jim.
Kníže pokoje, Ježíš Kristus, ať vás naplní radostí svého Narození a odmění všechny, kteří jsou vám blízko: dozorce, dobrovolníky a vaši ředitelku. Blahoslavená a Neposkvrněná Panna Maria ať vás střeží pod svým mateřským pláštěm, a prosím vás, modlete se za mne.

Franciscus

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.