Život je pozorná, neúnavná a odvážná pouť

6.1.2015 

Promluva papeže Františka před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, hezký sváteční den!

Ve vánoční noci jsme meditovali o několika pastýřích patřících k lidu Izraele, kteří pospíchali k betlémské jeskyni. Dnes na slavnost Zjevení Páně vzpomínáme na mudrce, kteří přišli z Východu, aby se poklonili novorozenému židovskému králi, Spasiteli všech, a nabídli mu symbolické dary. Svým klaněním mudrci dosvědčují, že Ježíš přišel na zemi, aby spasil nejenom svůj lid, ale všechny národy. Proto se o dnešní slavnosti rozšiřuje náš pohled na horizont celého světa, abychom slavili zjevení Pána všem národům, tedy zjevení lásky a všeobecné spásy Boží. Bůh svoji lásku nevyhrazuje několika privilegovaným, ale nabízí ji všem. Jako je Stvořitelem a Otcem všech, tak chce být Spasitelem všech. Jsme tedy povoláni mít stále velkou důvěru a naději, pokud jde o spásu každého člověka, včetně těch, kteří se zdají být daleko od Pána, ale jsou sledováni – nebo lépe „stíháni“ – Jeho vášnivou láskou, Jeho věrnou a také pokornou láskou, protože Boží láska je velice pokorná!

Evangelní vyprávění o mudrcích popisuje jejich cestu z Východu jako pouť duše, jako putování na setkání s Kristem. Jsou pozorní ke znamením, která jim ukazují Jeho přítomnost; jsou neúnavní při vyrovnávání se s obtížemi hledání; jsou odvážní při vyvozování důsledků plynoucích ze setkání s Pánem pro život. V tom spočívá život, křesťanský život, totiž v pozorném, neúnavném a odvážném putování. Tak putuje křesťan: pozorně, neúnavně a odvážně. Zkušenost mudrců připomíná, že každý člověk putuje ke Kristu. Jak pro mudrce, tak i pro nás je hledání Boha putováním – jak jsem řekl pozorným, neúnavným a odvážným putováním – zaměřeným k nebi a objevujícím ve viditelném znamení hvězdy neviditelného Boha, který promlouvá k našemu srdci. Hvězdou, která je s to přivést každého člověka k Ježíšovi, je Boží Slovo, Slovo Bible a evangelií. Slovo Boží je světlem, které orientuje naše putování i naše komunity. Proto jej nezapomínejme denně číst a meditovat, aby se každému stalo plamenem, který máme v sobě a který svítí na cestu nám i těm, kdo jdou spolu s námi a možná jen stěží nacházejí cestu ke Kristu. Vždycky se Slovem Božím! Boží Slovo mějme po ruce. Vždycky mějme v kapse či tašce evangelium a čtěme jej. Nezapomínejme mít vždycky s sebou Boží Slovo!

V tento den zalétá naše mysl k bratřím a sestrám křesťanského Východu, katolíkům i pravoslavným, z nichž mnozí zítra slaví Narození Páně. Jim posíláme vroucí přání všeho dobrého. S potěšením připomínám, že na dnešek připadá také Světový misijní den dětí. Je to svátek dětí, které prožívají dar víry a modlí se, aby Ježíšovo světlo dosahovalo ke všem dětem světa. Vybízím vychovatele, aby u maličkých pěstovali misijního ducha. Děti a mladí ať nejsou uzavření, ale otevření; ať vidí široký horizont a jejich srdce se k němu ubírá, aby se mezi nimi zrodili svědkové Boží něhy a zvěstovatelé evangelia.

Obraťme se nyní k Panně Marii a prosme ji o ochranu pro všeobecnou církev, aby v celém světě šířila Kristovo evangelium, světlo všech národů. Kéž nám neustále umožňuje být na cestě a putovat pozorně, neúnavně a odvážně.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.