Papež přijal delegaci jezídů

8.1.2015 

Svatý otec František dnes dopoledne přijal delegaci jezídských komunit z celého světa. Vedl ji hlavní představitel tohoto náboženství, Tahsin Said Ali Beg, a jezídská nejvyšší duchovní autorita, šejch Kato. Oba pocházejí z iráckého Kurdistánu, zatímco další členové delegace zastupovali jiné oblasti severního Iráku, Gruzii a německou diasporu. O setkání, které se konalo v knihovně Apoštolského paláce a trvalo zhruba půl hodiny, informoval tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi.

Jezídská delegace papeži poděkovala za podporu této etnicko-náboženské komunity v nynějším čase pronásledování a utrpení. Jeden z jejích členů papeže označil za “otce chudých”. Jezídi dále Petrova nástupce informovali o situaci pěti tisíců jezídských žen, které jsou zotročeny v zajetí Islámského státu. A konečně upozornili na dobré vztahy mezi mezi křesťany a jezídy a na jejich vzájemnou solidaritu.

Svatý otec jezídskou delegaci ujistil o své duchovní blízkosti a podpoře ve chvíli zkoušky. Dále vyslovil přání, aby brzy byla opětovně nastolena spravedlnost a podmínky pro svobodný a pokojný život jezídů a rovněž všech menšin, které jsou objektem pronásledování a násilí, uvedl vatikánský tiskový mluvčí o dnešním setkání papeže Františka s jezídskou delegací.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.