Mons.Becciu o podivném mediálním podání papežových slov o rodině

22.1.2015 

Jeden z papežových nejbližších spolupracovníků, mons. Angelo Becciu, tzv. substitut státního sekretariátu Svatého stolce, byl požádán o rozhovor italským katolickým deníkem Avvenire v souvislosti s tiskovou konferencí, kterou papež František poskytl na palubě letadla během zpátečního letu novinářům, kteří jej doprovázeli při apoštolské cestě na Srí Lanku a Filipiny. Mons. Becciu, který byl na tiskovce rovněž přítomen, tlumočil papežovo „překvapení“ nad tím, že jeho slova pronesená záměrně s užitím hovorové mluvy mnohá média necitovala v jejich vlastním kontextu.

Také v našich sdělovacích prostředcích (iDnes, Česká televize, TV Nova) v rozporu se skutečností znělo, že papež „vzkázal věřícím, ať se nemnoží jako králíci“. Papež však doslova řekl, že „někteří lidé si myslí, že – odpusťte mi ten výraz – abychom byli dobří katolíci, musíme být jako králíci“ (odpověď na 10. otázku).

Papeže „zarmoutilo“, že mediální podání jeho slov někde „vyvolalo rozpaky“. „Absolutně nechtěl zneuznat krásu a hodnotu početných rodin. Ve včerejší generální audienci (21.1.) opět prohlašuje, že život je vždycky dobrem a mít hodně dětí je Boží dar, za který je třeba děkovat,“ podotýká mons. Becciu.

Také počet tří dětí na rodinu byl papežem uveden v kontextu udržitelnosti populace jako minimum a nikoli maximum, jak to podávala média (např. TV Nova). „Papež nechtěl v žádném případě říci, že tento počet je »správný« počet dětí na manželství. Každý křesťanský pár je ve světle milosti povolán rozlišovat podle řady lidských i božských kritérií, jaký je počet dětí, které chtějí mít,“ říká mimo jiné substitut státního sekretariátu mons. Angelo Becciu pro včerejší vydání zmíněného italského listu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.