Římský biskup se setkal s řeholníky nekatolických církví

24.1.2015 

Duchovní ekumenismus je duší ekumenického hnutí, prohlásil dnes papež František při audienci pro zasvěcené osoby z různých církví a církevních společenství. Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života je v tomto týdnu pozvala do Říma na ekumenické setkání. Petrův nástupce zdůraznil, že průkopníky ekumenismu často byly právě zasvěcené osoby, které jsou zvláště povolány usilovat o jednotu křesťanů. Tato jednota však není plodem našeho úsilí, nýbrž je darem Ducha svatého a lze ji dosáhnout jedině společně.

“Neexistuje jednota bez obrácení. Řeholní život nám připomíná, že ve středu každého hledání jednoty, a tedy také každého ekumenického úsilí, je především obrácení srdce. To s sebou nese žádost o odpuštění a jeho poskytnutí.“

Jednotu je nutné hledat jak v rámci řeholního společenství, tak mezi křesťany různých vyznání. Je nezbytné na sebe pohlížet v Bohu a osvojit si pohled druhého člověka. Jednota také neexistuje bez modlitby, pokračoval římský biskup.

“ Řeholní život je školou modlitby. Ekumenické úsilí je v prvé řadě odpovědí na modlitbu Pána Ježíše a zakládá se na modlitbě.

A konečně, dodal papež, neexistuje jednota bez svatosti života.

“Řeholní život nám napomáhá, abychom si uvědomili povolání, které je určeno všem pokřtěným: povolání ke svatosti života, která je jedinou pravou cestou k jednotě.“

V závěru papež povzbudil řeholníky a řeholnice, aby se za jednotu křesťanů nejenom modlili, nýbrž aby svou modlitbu tlumočili do postojů a gest každodenního života.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.