Petrův nástupce dnes zahájil zasedání kardinálské konzistoře

12.2.2015 

Reforma římské kurie „není samoúčelná“, ale „má zefektivnit evangelizaci“ – prohlásil dnes dopoledne papež František v nové synodní aule při zahájení kardinálské konzistoře, jejíž účastníci byli dnes seznámeni s postupem prací rady devíti kardinálů na nové apoštolské konstituci. Papež poděkoval členům rady za vykonanou práci, zejména koordinátorovi, kardinálu Maradiagovi a sekretáři mons. Semerarovi. Papeže oslovil v úvodu děkan kardinálského kolegia kardinál Sodano.

„Jak je dobré a jak milé, když bratři bydlí pospolu“ – otevřel Petrův nástupce citací ze 133. žalmu zasedání celkem 165 kardinálů, mezi nimiž bylo přítomno také 20 nových nositelů této církevní hodnosti, kteří budou papežem slavnostně jmenováni v sobotu dopoledne. Petrův nástupce přešel hned k tématu konzistoře a oznámil, že přítomní budou seznámeni se stavem prací na nové apoštolské konstituci k reformě římské kurie. „Toto shrnutí vychází z mnoha návrhů podaných představiteli jednotlivých úřadů, jakož i mnoha znalců.“

Cíl, jehož je třeba dosáhnout, spočívá vždycky ve vytvoření co největšího pracovního souladu jednotlivých úřadů, aby byla spolupráce efektivnější a její absolutní transparentnost vytvářela autentickou synodalitu a opravdovou kolegialitu.

„Reforma – pokračoval papež - není cílem sobě samé, nýbrž prostředkem mocného křesťanského svědectví, usnadnění efektivnější evangelizace, podpory plodnějšího ekumenického ducha, povzbuzení konstruktivnějšího dialogu se všemi.

Reforma, po které s nadšením volala většina kardinálů během generálních kongregací před konkláve, bude moci ještě více zdokonalit identitu římské kurie, jež spočívá v poskytování pomoci Petrovu nástupci ve výkonu jeho nejvyššího pastoračního úřadu pro dobro a službu všeobecné církve i místních církví. Výkonu, který posílí jednotu víry a společenství Božího lidu a prosadí poslání, které je vlastní církvi ve světě.

„Dosažení tohoto cíle jistě není snadné“ – řekl dále papež František.

Vyžaduje to čas, rozhodnost a především spolupráci všech. Abychom to však mohli uskutečnit, musíme se především svěřit Duchu svatému, který je opravdovým vůdcem církve, a vyprošovat si v modlitbě dar autentického rozlišování. V tomto duchu spolupráce začínáme naše setkání, které bude plodné, pokud každý z nás bude moci s odhodláním vyjádřit věrnost magisteriu a vědomí, že se všechno sbíhá v nejvyšším zákonu, kterým je salus animarum (spása duší).

Končil Petrův nástupce zahajovací promluvu kardinálské konzistoře. Zasedání potrvá dva dny a vyvrcholí jmenováním nových kardinálů v sobotu dopoledne.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.