Zveřejněno papežské poselství ke Světovému dni mládeže

17.2.2015 

“Blahoslavení čistého srdce, neboť oni budou vidět Boha” (Mt 5,8) – z tohoto motta – šestého blahoslavenství Matoušova evangelia – se rozvíjí letošní papežovo poselství ke Světovému dni mládeže, které dnes zveřejnil Svatý stolec. Třicátý Světový den mládeže připadá na letošní Květnou neděli, 29. března, a slaví se v jednotlivých diecézích, avšak text Petrova nástupce je rovněž přípravou na světové setkání mladých lidí v polském Krakově, plánované na červenec příštího roku.

“Bůh vložil do srdce každého muže a každé ženy nepotlačitelnou touhu po štěstí a plnosti” – toto je výchozí bod papežova poselství. Podle biblického vyprávění prvních kapitol knihy Geneze spočívala plnost štěstí v dokonalém společenství s Bohem, druhými lidmi, přírodou a vlastním nitrem. Poté, co do dějin vstupuje hřích a znečišťuje prvotní průzračnost, píše papež, již neexistuje přímý vstup k Bohu. Na volání lidstva však Bůh odpovídá vysláním svého Syna, který otevírá nové obzory. V Kristu, obrací se papež k mladým lidem, se dokonale naplňují vaše sny o dobru a štěstí. Pouze On může uspokojit vaše očekávání, tak často klamaná falešnými světskými sliby.

Petrův nástupce poté vysvětluje biblický význam slov “srdce” a “čistý” a mluví o “ekologii člověka”. “Je-li nezbytné věnovat pozornost ochraně stvoření, o to více musíme chránit to nejcennější, co máme, tedy svá srdce a vztahy, zejména však vztah k Bohu”, připomíná,.

Papež poznamenává, že v mládí rozkvétá hluboká touha po pravé, krásné a veliké lásce. Vyzývá proto mladé lidi, aby nedopustili pokřivení, zkázu a poskvrnění této cenné hodnoty. Vybízí mládež, aby se vzbouřila proti rozšířené banalizaci lásky a jejímu zredukování na pouhé sexuální hledisko, které lásku zbavuje jejích podstatných vlastností, jakými jsou krása, společenství, věrnost a zodpovědnost. “Žádám vás”, pokračuje papež,“ abyste revolučně šli proti proudu, abyste se vzbouřili proti kultuře provizoria, která vám podsouvá, že nejste schopni vzít na sebe zodpovědnost a skutečně milovat. Důvěřuji vám a modlím se za vás”, oslovuje papež mladé lidi.

Druhá část poselství se zaměřuje na pohlížení do Hospodinovy tváře, které blahoslavenství přislibuje. Papež František doporučuje tři cesty – zejména modlitbu, dále každodenní četbu evangelia a konečně lásku k bratrům, zejména oněm zcela zapomenutým. Takto mladý člověk rozpozná Boží přítomnost ve svém životním příběhu a odhalí Boží plán lásky s každým z nás.

“Ptejte se v čistotě duše a nemějte strach z toho, co po vás Bůh žádá. Pokud kladně odpovíte na Pánovo volání, stanete se novou nadějí pro církev a společnost. Nezapomínejte, Boží vůle je naše štěstí”, upomíná papež František a končí vzpomínkou na sv. Jana Pavla II., který založil Světové dny mládeže. Svatý otec ustavení této mládežnické pouti s Petrovým nástupcem označuje za “prozřetelnostní a prorockou iniciativu” a děkuje za její dosavadní bohaté plody. Kéž se svatý papež Jan Pavel II. přimlouvá za naši pouť do Krakova a Panna Maria nás na ní doprovází, uzavírá papež František poselství ke 30. Světovému dni mládeže.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.