Vysvěcen první katolický kostel na Sinajském poloostrově

19.2.2015 

Deset let od položení základního kamene konečně dostalo katolické společenství na Sinajském poloostrově svůj první kostel v Šarm el Šejk, který byl 15. února zasvěcen Panně Marii Královně míru. Slavné liturgii v alexandrijském obřadu předsedal koptský katolický patriarcha, Ibrahim Sidrak. Bohoslužby se účastnil také guvernér daného regionu.

“Pro katolíky v Egyptě nastal velký den”, prohlásil při konsekračním obřadu mons. Makarios Tewfik, biskup eparchie Ismailia, pod kterou spadá známá turistická lokalita. Podle faráře O. Bolosa Gary budou do kostela chodit zejména turisté, ale také místní zaměstnanci v turistickém ruchu, kteří často pocházejí ze zahraničí, zejména Filipín. V oblasti totiž žije velice málo egyptských koptských křesťanů, vysvětlil farář, který v Šarm el Šejk slouží od roku 2010 a slaví mše rovněž v latinském obřadu, a to anglicky a italsky.

Vybudování kostela umožnila papežská nadace Kirche in Not, která uhradila veškeré náklady spojené s jeho výstavbou. Právě donátorům patřil dík místního biskupa: “Katolíci z celého světa podpořili stavbu kostela, který bude sloužit věřícím z celého světa. To dokazuje, že jsme jediným mystickým tělem v Kristu”, uvedl mons. Makarios Tewfik.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.