Bush získává kredit mezi katolíky

5.8.2004 

George Bush bojuje o hlasy katolických voličů. Prohlašuje, že bude směřovat k zákazu potratů, postupovat proti legalizaci homosexuálních svazků a chce podporovat rodinu. Mluvil o tom 3. srpna v Dallasu na setkání s Kolumbovými rytíři, největší laickou katolickou organizací na světě. Bush sám patří do metodistické církve.

35-ti minutová promluva k dvou a půl tisícům Kolumbových rytířů na jejich valné hromadě, byla součástí měsíční předvolební cesty George W. Bushe v západní oblasti Spojených Států. Bush mimo jiné ujistil shromáždění o tom, že chce směnit negativní nastavená vlády k charitativním náboženským organizacím. ?Stát se nemusí obávat dobrých církevních děl,? prohlásil Bush. Uznal, že náboženské organizace by měly mít dostup ke státním prostředkům a slíbil příspěvek více než 150 milionů dolarů na charitativní organizace.

Podle amerických sdělovacích prostředků přijali Kolumbovi rytíři projev prezidenta s uznáním a ujistili ho, že podpoří jeho volbu v prezidentských volbách přestože jeho protivník, demokrat John Kerry je katolíkem. Mnoho amerických katolíků nesouhlasí s Kerryho liberálními pohledy na interrupce a další otázky. Přestože podle předvolebních průzkumů favorizuje většina amerických katolíků Kerryho, Bush získává stále větší kredit.

Ačkoli Kerry často kritizuje Bushe za překračování ústavních hranic odluky církve a státu, v poslední době i on mluví stále častěji o svém náboženském přesvědčení. Pozorovatelé totiž označují za jednu z největších chyb jeho kampaně právě mlčení o náboženství. Dva ze tří Američanů si totiž myslí, že politici by měli více hovořit o náboženských otázkách.

Ve Spojených Státech žije více než 67 milionů katolíků. představují jednu čtvrtinu všech amerických voličů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.