Přijeli jste ze zemí zbrocených krví, pozdravil papež biskupy z Hnutí fokoláre

4.3.2015 

Před dnešní generální audiencí papež František přijal v aule Pavla VI. biskupy, kterým je blízká spiritualita Díla Mariina, známého také jako Hnutí fokoláre. Šedesátka biskupů z 35 zemí, včetně České republiky, se v těchto dnech v Castel Gandolfu účastní 38. setkání biskupů, přátel zmíněného katolického hnutí. Zamýšlejí se nad tématem „Eucharistie jako tajemství společenství“.

„Charisma jednoty, kterým se vyznačuje Dílo Mariino, je silně ukotveno v eucharistii, která mu dodává jeho křesťanskou a církevní povahu. Bez eucharistie by jednota ztratila pól božské přitažlivosti a redukovala by se na pocit, na výlučně lidskou, psychologickou a sociologickou dynamiku. Avšak eucharistie naopak zaručuje, že ve středu je Kristus a že jeho Duch, Duch svatý, podněcuje naše kroky a iniciativy, vedoucí k setkání a společenství.“

„Protože je to jeden chléb, tvoříme jedno tělo, i když je nás mnoho, neboť všichni máme účast na jednom chlebě“ (1 Kor, 10,17), citoval papež z prvního listu apoštola Pavla Korinťanům. Jako biskupové, pokračoval, svoláváme společenství ke dvojímu stolu, k hostině Slova a chleba života. To je naše zásadní služba.

„Biskup neshromažďuje lid kolem sebe nebo svých názorů, nýbrž kolem Krista přítomného ve Slově a ve svátosti Těla a krve. Ve škole Ježíše, dobrého Pastýře, který se učinil beránkem obětovaným a vzkříšeným, biskup shromažďuje jemu svěřené ovce a nabízí za ně svůj život tím, že sám na sebe přijímá formu eucharistického bytí. Tak se biskup připodobňuje Kristu, stává se živým evangeliem, Chlebem, který se láme za život mnohých v kázání a svědectví.“ V závěru papež poděkoval biskupům, kteří přijeli ze zemí zbarvených krví – Sýrie, Iráku a Ukrajiny.

„V utrpení, které prožíváte se svým lidem, zakoušíte sílu, která přichází od eucharistického Ježíše. Sílu jít dále sjednoceni ve víře a modlitbě. Při každodenním slavení mše jsme s vámi spojeni, v modlitbě za vás nabízíme Ježíšovu oběť a z ní také čerpají sílu mnohé solidární iniciativy ve prospěch vašich církví.“

Řekl papež František biskupům – přátelům Hnutí fokoláre na dnešní audienci, které se účastnila také předsedkyně hnutí, Maria Voce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.