Papež píše nigerijským biskupům

17.3.2015 

„Chci vás ujistit o tom, že jsem nablízku vám i všem trpícím“, píše Petrův nástupce v osobním listě nigerijským biskupům. V úvodu svého psaní papež Nigérii nazývá „africkým obrem“ a podotýká, že prudce se rozvíjející země se 160 miliony obyvatel hraje prvořadou úlohu v rámci afrického kontinentu i ve světovém kontextu.

Tento stát se však zároveň musí poměřovat s vážnými problémy, jakými jsou nové a násilné formy extrémismu a fundamentalismu na etnických, sociálních a náboženských základech. „Věřící – jak křesťanské, tak muslimské, sbližuje tentýž tragický konec. Přichází z rukou lidí, kteří se hlásí k náboženství, ovšem ve skutečnosti náboženství zneužívají, aby z něj učinili ideologii přizpůsobenou vlastním zájmům, tedy nadvládě a smrti“, vystihuje papež současnou situaci v Nigérii, jejíž pastýře, jak říká, denně Bohu přináší ve své modlitbě.

„Opakuji zde, abych vás posílil a povzbudil, ona útěšná slova Pána Ježíše, která mají stále znít v našich srdcích: „Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám.“ (Jan 14,27). Tento pokoj není pouhou absencí konfliktů, či výsledkem jakéhosi politického kompromisu, nebo snad rezignovaným fatalismem, vysvětluje František. Pokoj je darem, který přichází od Nejvyššího, od samotného Ježíše Krista, Knížete pokoje, Toho, který obě dvě části spojil vjedno (srov. Ef2,14).

Zároveň však pokoj obnáší každodenní ryzí a odvážné úsilí, které se zasazuje o smíření, sdílení, stavbu mostů prostřednictvím dialogu, službu nejslabším a vyloučeným. Jedním slovem, píše papež, pokoj spočívá v budování „kultury setkávání“. Petrův nástupce vyslovuje upřímný dík nigerijské církvi, která vprostřed mnoha zkoušek a utrpení nepřestává svědčit o přijetí, milosrdenství a odpuštění.

Nikdy nepolevujte v prokazování dobra, žádá Svatý otec nigerijské kněze, řeholníky a řeholnice, misionáře a katechety, kteří, jak podotýká, navzdory četným obětem zůstávají ve službě svého stádce. Pokračujte vytrvale a odhodlaně cestou pokoje, doprovázejte oběti, pomáhejte chudým, vychovávejte mládež, podporujte spravedlnost a solidaritu ve společnosti, vyzývá papež František nigerijskou církev v dopise, který dnes zaslal jejím biskupům.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.