Papež František jmenoval biskupa českobudějovické diecéze

19.3.2015 

Po více než roční sedisvakanci mají České Budějovice nového biskupa. Dnešním papežským jmenováním se jím stává Mons. Vlastimil Kročil, administrátor farnosti Veselí nad Lužnicí a interní vyučující Katedry teologických věd Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Mons. Kročil se narodil v Brně 10. května 1961. Po trojím neúspěšném pokusu o přijetí na litoměřickou Teologickou fakultu emigroval do Itálie, kde vystudoval teologii na římské Papežské lateránské univerzitě a na Papežské univerzitě Gregoriana. Kněžské svěcení přijal 16.7.1994 v Českých Budějovicích. V roce 2008 získal doktorát z filosofie a teologie na Katolické univerzitě v Ružomberoku.

V letech 1996-1997 byl kaplanem v Jindřichově Hradci. V současné době je duchovním správcem farnosti ve Veselí nad Lužnicí, diecézním referentem pro pastoraci a členem sboru poradců při českobudějovickém biskupství. Na teologické fakultě Jihočeské univerzity vyučuje starokřesťanskou literaturu a nové směry v křesťanské spiritualitě. Zabývá se rovněž životem a dílem papežů Lva Velikého a Řehoře Velikého.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.