Papež: Kříž je plodný

22.3.2015 

V poledne se na Svatopetrském náměstí sešlo přibližně 40 tisíc lidí ke společné mariánské modlitbě Anděl Páně s Petrovým nástupcem, který jako obvykle nejprve podal krátký výklad nedělního evangelia. Mimo jiné řekl:

Nepřímo a prorocky odpověděl Ježíš na prosbu, aby jej mohli vidět, a pronáší předpověď vyjevující Jeho totožnost a ukazující cestu vedoucí k Jeho opravdovému poznání: „Přišla hodina, kdy Syn člověka bude oslaven“ (Jan 12,23). Je to hodina Kříže! Je to hodina porážky Satana, knížete zla, a hodina definitivního triumfu milosrdné lásky Boží. Kristus prohlašuje, že bude „vyvýšen ze země“ (v.32). Tento výraz má dvojí význam: „vyvýšen“ jakožto ukřižován, a „vyvýšen“ jakožto povznesen Otcem ve Vzkříšení, aby všechny potáhl k Sobě a smířil lidi s Bohem a mezi sebou. Hodina Kříže je nejtemnější v dějinách a je také zdrojem spásy těch, kdo v Krista věří.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Papež František pak zmínil svoji sobotní návštěvu v Neapoli a poděkoval obyvatelům tohoto města za vřelé přijetí. Potom Petrův nástupce připomněl Světový den vody, který připadl na tuto neděli:

Na dnešek připadá Světový den vody vyhlášený OSN. Voda je podstatným prvkem života a na naší schopnosti ji opatrovat a dělit se o ni závisí budoucnost lidstva. Povzbuzuji proto mezinárodní společenství k bdělosti nad tím, aby voda na této planete byla vhodně chráněna nikdo nebyl vylučován nebo diskriminován, pokud jde o užívání tohoto dobra, které je po výtce obecným dobrem. Spolu s Františkem z Assisi říkejme: „Ať tě chválí, můj Pane, sestra voda, která je velmi užitečná, pokorná, vzácná a čistá” (Chvalozpěv stvoření).

Papež František na závěr oznámil všem přítomným na Svatopetrském náměstí, že je pro ně stejně jako loni připraven dárek v podobě kapesního vydání evangelia. Kniha obsahuje všechna čtyři Evangelia a Skutky apoštolů a byla vydána v nákladu 50 tisíc výtisků, které na náměstí zadarmo distribuovali bezdomovci, seminaristé, řeholnice a dobrovolníci. Petrův nástupce vybídnul všechny ke každodenní četbě evangelia, „protože Boží Slovo je světlem na naší cestě“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.