Sýrie vstoupila do pátého roku války

25.3.2015 

Více než 220 tisíc mrtvých, přes milion zraněných a 12 milionů lidí, kteří naléhavě potřebují základní životní asistenci. Ve čtyřmilionovém Libanonu je každý čtvrtý člověk syrský uprchlík. Těmito smutnými čísly připomíná syrská Jezuitská služba pro uprchlíky (Jesuit Refugee Service), že Sýrie vstupuje do pátého roku války. Její ředitel, O. Nawras Sammour SJ, v dnešním tiskovém prohlášení upozorňuje na nebývale se stupňující utrpení civilního obyvatelstva v posledních měsících:

“Syřané pociťují naprosté zoufalství a rozdělení, opuštěnost a útoky ze všech stran. V lednu a únoru tohoto roku dosáhlo násilí takové brutality, se kterou jsme se dosud nesetkali: bombardování, raketové střely a granáty, sexuální násilí, svévolné zatýkání, únosy, mučení, popravy”, vyjmenovává syrský jezuita a pokračuje: “Když jsme se ptali pracovní skupiny Jezuitské služby pro uprchlíky v Aleppu, zda zaznamenala nějakou změnu po náletech mezinárodní koalice na pozice Islámského státu, odpověděli: “Myslíte, že dokážeme rozeznat jeden nálet od druhého? Bomby dopadají na nás, ať útočí kdokoliv.”

Jezuitská služba uprchlíkům proto naléhavě vyzývá mezinárodní společenství – jmenovitě Francii, Írán, Katar, Rusko, Saúdskou Arábii, Turecko, Velkou Británii a Spojené státy americké – aby odložily své národní zájmy ve prospěch obecného dobra. Vyzývá tyto státy, aby vyvíjely tlak na všechny zainteresované strany, který by vedl k zastavení násilí zaměřeného na civilisty a humanitární pracovníky a vyvolal politickou vůli k vyjednávání. Vzhledem k tomu, že humanitární činnost Spojených národů a mezinárodních nevládních organizací se jeví jako zcela nedostatečná, vyzývá syrská Jezuitská služba případné dárce k podpoře místních charitativních organizací a občanských sdružení. Je životně důležité posilovat syrské humanitární organizace a dát jim příležitost k hledání vlastních řešení v rámci své země, píše O. Nawras Sammour.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.