Když chybí vychování, zbývá jen sexuální výchova, říká italská spisovatelka

26.3.2015 

„Slušné vychování se vytrácí, a tak nám zbývá jen sexuální výchova“, píše pro italský deník Corriere della Sera (12.3.2015) spisovatelka Susanna Tamaro. Literátka se zamýšlí nad tzv. didaktickou dílnou, která toho času probíhá v mateřských školách severoitalského Terstu. Projekt, nazvaný „Hra na respekt“ se podle organizátorů zaměřuje na „vymýcení sociálních stereotypů, které uvězňují muže a ženy v rolích, jež nemají co do činění s jejich přirozeností“. Mimo jiné činnosti předpokládá, že se děti převlékají do oblečení typického pro opačné pohlaví.

Italská spisovatelka ve svém obsáhlém zamyšlení vystihuje pravé jádro problému: „Poté, co do naší společnosti vstoupil mýtus sexuální výchovy, ordinované jako všelék na veškeré zlo“, píše Susanna Tamaro, „jsou reflektory trvale upřené na něco, co by dle mého soudu mělo šťastně zůstávat v polostínu. Jímá mne podezření, že tato horečnatá touha, která našim dospívajícím vnucuje názvosloví intimních částí těla a jejich užití, je ve skutečnosti známkou nezadržitelného úpadku toho, co se kdysi nazývalo vychováním.“

„V čem spočívá sexuální výchova a jaké výsledky přinesla za tyto poslední léta své přítomnosti ve školních osnovách?“, dotazuje se italská spisovatelka a míní: „Když se rozhlédneme kolem sebe, nelze si nevšimnout, nakolik jsou zanedbané vztahové a citové potřeby dnešních mladých lidí. Co kdybychom se tedy vzdali ideologického násilí a začali mezi sebou navzájem a s mladými lidmi vážně mluvit o všem jiném, vyjma sexu?“, navrhuje literátka Susanna Tamaro.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.