Péče a opatrovnictví středem letošních meditací k velkopáteční křížové cestě

30.3.2015 

Autora letošních meditací k pobožnosti křížové cesty v římském Koloseu inspirovala vůbec první homilie papeže Františka ze zahajovací mše pontifikátu, která odkazuje ke sv. Josefu jako opatrovníku Marie a Ježíše. Na Velký pátek v noci zazní ve Flaviovském amfiteátru meditace emeritního biskupa piemontské Novary, mons. Renata Cortiho. Pro naše mikrofony biskup Corti vysvětluje:

“Klíčovým slovem, které se objevuje ve všech rozjímáních, je opatrovat, uchovávat. Boží láska nás opatruje, a to zejména v ukřižovaném Ježíši, a my na tento dar máme odpovídat tím, že se stáváme opatrovníky lásky vůči člověku. Zvláštní zamyšlení jsme věnoval rodině a zapojil jsem také modlitbu za synodní shromáždění, aby jeho práci doprovázela pravda a milosrdenství. Připomenul jsem závažné dění v naší společnosti, která se ubírá opačným směrem než je zmíněná péče a ochrana. Zlo, kterého se dopouštíme na mladých lidech, chudí, na které zapomínáme, čtyři pilíře míru – pravdu, spravedlnost, svobodu a lásku – na které nás upomenul Jan XXIII. a které stále zanedbáváme. S vyrovnaností otevřeně mluvím o znepokojivých ožehavých tématech – trestu smrti, který je třeba zrušit, mučení, kterému je nutné zamezit, obchodu s lidmi, nelidském jednání vůči nevinným, barbarských vraždách. Zmiňuji se ale rovněž o kladných, nadějných zkušenostech – kupříkladu misionářkách, které navracejí dětské vojáky do důstojného života.“

Jak jste do svých meditací tlumočil násilí a brutalitu, která zabíjí lidi a sytí nenávist ve jménu pokřiveného pohledu na náboženství?

“Osobně mám takovýto duchovní prožitek: složitá a do budoucna temná mezinárodní situace nás vede k tomu, abychom jako křesťané ještě zřetelněji pochopili, že evangelium je pro člověka to nejlepší, protože zásadně vystupuje na jeho obranu, a že setkání s Ježíšem je velké štěstí. Časy jsou tedy hrozné, ale také zářivé. Musíme je hodnotit podle elánu, odvahy a průzračné víry až k mučednictví, kterou prokazují mnozí křesťané v různých částech světa. Tato doba umožňuje nám, Evropanům, abychom se probrali ze spánku a řekli si: Zatímco my neděli promrháme, v Africe lidé chodí desítky kilometrů, aby se dostali na mši. Poučme se od nich.“

Říká biskup Renato Corti, kterého papež František pověřil sestavením textů k letošní velkopáteční křížové cestě v římském Koloseu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.