Židé na celém světě slaví Jom Kipur

6.10.2003 

Na dnešní den připadá jeden z hlavních židovských svátků Jom Kipur. Svátek je časem postu, pokání, hledání božího milosrdenství a odpuštění hříchů. Jom Kipur slaví všichni, nejen Židé, ale i ti, kdo s náboženským životem nemají mnoho společného.

V Jom Kipur je závazný přísný půst. Na znamení pokání se židi nemyjí, nelíčí se, nenosí koženou obuv a zachovávají sexuální zdrženlivost. V synagogách probíhají modlitby, při kterých se zneplatňují nesplněné sliby a vyznávají hříchy. Zvuk rohu ? šofaru, oznamuje Boží milosrdenství a odpuštění vin. V Izraeli pak má svátek Jom Kipur zvláštní charakter. veškerý společenský život se zastavuje, veřejné ani osbní dopravní prostředky nejezdí, nevysílá rádio ani televize, všechny veřejné instituce jsou zavřeny. Dokonce i záchranná služba funguje omezeně. Zvyky svázané s Jom Kipurem respektují v Izraeli i muslimové a křesťané.

Letos jsou kvůli nebezpečí sebevražedných útočníků policie, vojsko a bezpečností služby v pohotovosti, Chráněné jsou všechny synagogy a veřejná místa jsou kontrolována. Vojsko zcela zablokovalo palestinská území na Západním břehu Jordánu a pásmo Gazy.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.