Biskupové Gabonu se setkali s Petrovým nástupcem

20.4.2015 

Biskupové Gabonu se dnes setkali s Petrovým nástupcem v rámci kanonické návštěvy ad limina. Jeden z nevelkých afrických států na pobřeží Atlantiku je přibližně čtyřikrát větší než Česká republika, ale žije v něm pouze půldruhého milionu obyvatel. 75% z nich tvoří křesťané, nejenom katolíci, 20% obyvatel jsou animisté a asi 5% muslimové.
Sedmičlennou Biskupskou konferenci Gabonu vedenou arcibiskupem Mathieu Madegou Lebouakehanem přijal papež František jako obvykle k soukromému rozhovoru, během něhož přítomným rozdal text svého poselství. Petrův nástupce v něm zmiňuje 170. výročí zrodu církve v této zemi a doporučuje pastorační péči zvláště tamější mládež, aby „odolávala ideologiím, sektám, iluzím falešné modernosti a přeludu materiálního bohatství“. Církev je „Boží rodina sjednocená evangelní zvěstí o pokoji, radosti a spáse, která vysvobozuje člověka ze sil zla, aby jej vedla k Božímu království“ – píše se v poselství.

Papež František dále povzbuzuje biskupy, aby neváhali „pozvedat hlas na obranu člověka a posvátnosti života zvláště na poli výchovy pomocí katolických institucí, které díky smlouvě mezi Svatým stolcem a Republikou Gabon pracují na povznesení

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.