Zahájen diecézní beatifikační proces Heldera Camary

2.5.2015 

Tuto neděli bude v brazilské diecézi Olinda a Recife zahájen diecézní beatifikační proces mons. Heldera Camary (foto), který stál v letech 1965 – 1985 na čele této diecéze a zemřel roku 1999. Arcibiskup Camara byl pastýřem mimořádné osobní střídmosti, zcela oddán skutkům lásky vůči těm nejposlednějším. Nynější arcibiskup této diecéze, mons. Fernando Saburido, hovoří o duchovním a intelektuálním odkazu svého předchůdce:

Dom Hélder byl člověkem, který byl smýšlením velice napřed. Měl jasnozřivé myšlenky o maličkých a chudých. Je to krásný odkaz pro brazilskou současnost. Mons. Camara byl vizionářem s nohama na zemi, čelil obrovským výzvám zejména v období represí vojenského režimu, když byl arcibiskupem v Olinda a Recife, velice sužovaném regionu, kde zakusil četné těžkosti. Byl umlčen, nesměl mluvit do médií a na své kůži nesl rozmanité důsledky období tehdejší vojenské diktatury. Známé jsou dopisy, které napsal během své účasti na koncilu a které vyšly ve třech svazcích. Existují však i další jeho listy, které budou zanedlouho publikovány. Představují opravdu ohromné bohatství.

Říká arcibiskup diecéze Olinda a Recife v souvislosti se zahájením diecézního beatifikačního procesu arcibiskupa Heldera Camary.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.