Papež k biskupům Konžské republiky: Zasaďte se o smíření ve své zemi

4.5.2015 

Formace kněží i laiků, pomoc uprchlíkům, rodinná pastorace. Tato zásadní témata zmiňuje Petrův nástupce v poselství biskupům Konžské republiky, které dnes přijal v rámci jejich kanonické návštěvy ad limina u Svatého stolce. Papež věnoval audienci osobnímu hovoru s desítkou biskupů a předal jim svou francouzsky psanou promluvu.

V textu se mluví o “hlubokých jizvách”, které jsou dosud v konžské společnosti přítomné po vlně násilí, které zemi zachvátilo od devadesátých let. Úlohou místní církve je usilovat o smíření srdcí, sblížení rozdělených komunit a budování nového bratrství, založeného na odpuštění a solidaritě, vyzývá František. Toto poslání je svěřeno také laikům, kteří však potřebují doprovod svých pastýřů a zejména formaci k tomu, aby mohli dosvědčovat evangelium v sociální a politické oblasti.

Římský biskup se dále zastavuje u rodinné problematiky: “Věřící se vyhýbají vstupu do křesťanského manželství, čímž upozorňují na nutnost hluboké evangelizace, která zahrnuje nejenom inkulturaci, nýbrž také evangelizaci tradic a místní kultury”, píše František, který dále s radostí vítá četná kněžská povolání z konžských diecézí. Vyzývá však, aby biskupové bděli nad poskytováním ekonomické pomoci místním církvím, která nesmí omezovat svobodu církve ani důvěryhodnost jejích pastýřů. Místní církve naopak mají v ekonomické nouzi usilovat o vzájemnou solidaritu a společenství a mluvit jediným hlasem evangelia, zdůrazňuje Petrův nástupce v listě biskupům Konžské republiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.