Papežské poselství hnutí Pax Christi International

14.5.2015 

Ve středu večer byla v Betlémě zahájena připomínková oslava 70. výročí založení katolické organizace Pax Christi International, která potrvá až do neděle. Účastní se jí více než 150 delegátů ze 30 zemí. Papež František účastníky setkání, nazvaného „Poutníci na cestě k míru“, pozdravil krátkým poselstvím, které nese podpis kard. státního sekretáře Pietra Parolina. Vyslovuje v něm přání, aby setkání bylo příležitostí, jak otevřít srdce Bohu a sloužit v Něm společenstvím, ve kterých členové hnutí působí. Kéž se občanská společnost stane prostorem bratrství, spravedlnosti, důstojnosti a pokoje pro každého člověka, stojí v papežském poselství.

Hnutí Pax Christi International se angažuje zejména v oblasti lidských práv, výhrady svědomí, odzbrojení a nenásilí, vysvětluje koordinátor jeho italské sekce, O. Renato Sacco:

“Lidská práva dnes zůstávají velkou výzvou, ale ještě naléhavější, ve dnešní stále více militarizované společnosti je výchova k míru a nenásilí, jak nám to opakovaně připomíná papež František. Nenásilí přitom neznamená pasivitu – naopak, nese s sebou angažmá, odvahu a někdy také mučednictví v první osobě, avšak nepřijímá logiku války, násilí a ničení. Zatím nevíme, jak to hodnotit, ale současnému tajemníkovi našeho hnutí nebyl povolen vstup do Betléma. Je původem ze Salvadoru, ale žije v Bruselu, kde máme mezinárodní ústředí. Byl označen za nežádoucí osobu. To dosvědčuje, že když se na poli nenásilí pracuje s odhodláním, vadí to mocným. A zároveň si uvědomíme, kolik místních lidí žije v utrpení a jak jsou omezováni ve svých právech.“

Říká z Betléma italský koordinátor hnutí Pax Christi International.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.