Papež k palestinským řeholnicím: Modlete se za pronásledované křesťany

18.5.2015 

Papež František slavil dnešní ranní mši v soukromí a později se během celého dopoledne účastnil zasedání nejvyšších představitelů římských kuriálních úřadů. Na pořadu jednání byla organizace jubilejního Roku milosrdenství. O přestávce Svatý otec krátce pozdravil řeholnice z Betléma, karmelitky a členky Kongregace posvátného růžence, které přijely na nedělní kanonizaci svých spolusester Miriam od ukřižovaného Ježíše a Marie Alfonzíny. Svatý otec se k nim spontánně obrátil těmito slovy:

”Dobrý den a mnohokrát děkuji za návštěvu! Tato pouť sester na kanonizaci nových světic se mi velmi líbí. Prezident Státu Palestina mi řekl, že z Jordánska odletělo letadlo plné sester. Chudák pilot…“

Svatý otec svěřil palestinským řeholnicím dvojí poslání:

“Pověřuji vás touto misí: modlete se ke dvěma novým světicím za mír ve své zemi, aby skončila ona vleklá válka a nastal pokoj mezi národy. A modlete se za pronásledované křesťany, kteří byli vyhnáni ze svých domovů a půdy, a také za oběti pronásledování „v bílých rukavičkách“. To je skryté pronásledování, ale existuje: pronásledování a terorismus „v bílých rukavičkách“. Usilovně se modlete se za mír. A nyní se každá ve svém jazyce spolu se mnou pomodlete „Zdrávas Maria“.

Vyzval papež František skupinu řeholnic z Betléma.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.