Videoposelství papeže Františka k návštěvě Sarajeva

2.6.2015 

V Itálii je dnes státní svátek. Proto ve vatikánském Domě sv. Marty sloužil papež František mši svatou bez účasti věřících římských farností a tedy bez obvyklé homilie.
V sobotu 6. června se Petrův nástupce vydá na jednodenní návštěvu Sarajeva. V souvislosti s tím se dnes obrátil k obyvatelům Bosny a Hercegoviny krátkým videoposelstvím, které bylo dnes v poledne odvysíláno tamější televizí. Papež František řekl:

Zbývá jen pár dnů nežli se vydám za vámi do Sarajeva. Toto pomyšlení mi působí radost, a chci proto již nyní co nejsrdečněji pozdravit vás všechny, kdo žijete v tomto městě a v Bosně a Hercegovině. Přijedu k vám s pomocí Boží, abych utvrdil katolíky ve víře, podpořil ekumenický a mezináboženský dialog a především dodal odvahy mírumilovnému soužití ve vaší zemi. Zvu vás, abyste se připojili k mé modlitbě za tuto apoštolskou cestu, aby přinesla kýžené plody křesťanským komunitám i celé společnosti.
Pokoj s vámi!“ – to je motto mojí návštěvy. Jsou to slova, jimiž vzkříšený Kristus pozdravil svoje učedníky, když se jim večer o Velikonocích ukázal ve večeřadle. Pán, naše síla a naděje, nám dává svůj pokoj, abychom jej přijali do svého srdce a s radostí a v lásce jej šířili.
Chystám se přijet k vám jako bratr a posel pokoje, abych vyjádřil vám všem svoje uznání a přátelství. Chtěl bych každému člověku, každé rodině a každé komunitě předat Boží lásku a něhu.

Drazí bratři Bosny a Hercegoviny, ujišťuji vás svými sympatiemi a hlubokou duchovní blízkostí. Vás katolíky vybízím, abyste byli svým spoluobčanům nablízku jako svědkové víry a Boží lásky a ve společnosti, která vykročila k míru, se vyznačovali družností a vzájemnou spoluprací.
V očekávání našeho setkání vyprošuji Sarajevu a celé zemi požehnání Páně a ochranu Panny Marie. Díky a brzy na viděnou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.