Papež slavil liturgii Těla a Krve Páně

4.6.2015 

Na dnešní slavnost Těla a Krve Páně jako každoročně v 19 hodin římský biskup slavil eucharistii na prostranství před bazilikou sv. Jana na Lateránu. Odtud se po mši svaté vydalo do nedaleké baziliky Panny Marie Větší eucharistické procesí. Papež František se v homilii zamýšlel nad tím, co dnes znamená nevytvářet jednotu a ztrácet vědomí křesťanské důstojnosti a mimo jiné řekl:

Netvoříme jednotu, když se nepoddáváme Pánovu Slovu, nežijeme bratrství mezi sebou, soupeříme o první místa, nenacházíme odvahu dosvědčovat lásku a nejsme schopni nabízet naději. Eucharistie nám umožňuje tvořit jednotu, protože je poutem jednoty, naplněním Smlouvy, živoucím znamením lásky Krista, který se ponížil a zmařil, abychom zůstávali sjednoceni. Účastí na eucharistii a jejím přijímáním jsme na cestě, která nepřipouští rozdělení. Kristus přítomný mezi námi ve znamení chleba a vína žádá, aby síla lásky překonávala každou roztržku a zároveň poskytovala společenství chudým, oporu slabému, bratrskou pozornost vůči těm, kdo namáhavě nesou tíhu každodenního života.

A co pro nás dnes znamená nebýt si vědomi, jakou máme cenu, to znamená rozředit svoji křesťanskou důstojnost? Znamená to nechat se nahlodat idolatriemi naší doby: zdáním, konzumem, svým já, které je středem všeho, ale také soupeřením, arogancí jakožto vítězným postojem, nepřipouštěním si vlastní chyby nebo potřeby. Tím vším se znehodnocujeme, stáváme se průměrnými, vlažnými a mdlými křesťany.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Papež František se stejně jako loni hned po mši odebral v odkrytém voze do baziliky Panny Marie Větší, kde v soukromí čekal na příchod eucharistického procesí, aby na závěr udělil všem svátostné požehnání. V průvodu hned za Nejsvětější svátostí, umístěné na odkrytém voze, kráčel také letos generální vikář římské diecéze, kardinál Agostino Vallini.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.