Papež: Víme ještě, co je to rána na duši?

24.6.2015 

Na Svatopetrské náměstí přišlo asi 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience Svatého otce. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o rodině, dnes mluvil o zraněních, která vznikají v samotné rodině, a mimo jiné řekl:

Vyprázdnění manželské lásky vnáší do vztahů zášť. A často se tato dezintegrace sesune na děti. Ano, děti. Chtěl bych se u tohoto bodu trochu pozastavit. Navzdory naší zdánlivě rozvinuté senzibilitě a všem našim rafinovaným psychologickým analýzám se ptám, zda nejsme necitliví vůči zraněním dětské duše. Čím větší je snaha kompenzovat dárky a sladkostmi, tím více se ztrácí cit pro bolestnější a hlubší rány duše. Mluvíme mnoho o poruchách chování, psychickém zdraví, dětském pohodlí, úzkosti rodičů a dětí. Víme však ještě, co je to rána na duši? Vnímáme tu obrovskou tíhu, která drtí dětskou duši v rodinách, kde se k sobě chovají špatně a ubližují si až do té míry, že zlomí svazek manželské lásky? Když dospělí ztratí hlavu, když každý myslí pouze na sebe, když si tatínek a maminka ubližují, duše dětí velice trpí, zakoušejí zoufalství. A jsou to rány, které je poznamenají na celý život.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František se pak v závěru generální audience vrátil ke dvoudenní pastorační návštěvě v Turíně, odkud přijel v pondělí večer:

Protože jsem se právě vrátil z Turína, chtěl bych vyjádřit svoji upřímnou vděčnost turínskému a piemontskému lidu za jejich vřelé přijetí. Děkuji zvláště Jeho excelenci, mons. Cesarovi Nosigliovi, arcibiskupovi Turína, kněžím, zasvěceným osobám a všem piemontským biskupům za jejich procítěnou účast. Zvláštní myšlenka patří nemocným od Cottolenga, kteří obětováním svého utrpení podporují život církve. Ze srdce děkuji četným mladým lidem za jejich smělost, svědectví a vůli žít hodnoty evangelia. Rád bych rovněž poděkoval občanským autoritám, pořádkovým silám, dobrovolníkům, radním a hejtmanům, pracujícím a všem kdo se podíleli na realizaci této mojí návštěvy u příležitosti výstavu Turínského plátna a dvou stého výročí narození svatého Jana Boska. Drazí Turíňané, cítil jsem se opravdu jako doma, v objetí vašimi sympatiemi a vaší pohostinností. Pán ať žehná vám všem a vašemu krásnému městu.

Petrův nástupce s odkazem na dnešní slavnost Narození svatého Jana Křtitele pozdravil jednotlivé skupiny poutníků a po společné modlitbě Otče náš všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.