Zemřel patriarcha arménské katolické církve

25.6.2015 

Papež František vyjádřil hlubokou soustrast arménské katolické církvi v souvislosti s úmrtím jejího patriarchy, Nersese Bedrose XIX. Katolický arménský patriacha Kylíkie zemřel dnes ráno v bejrútské nemocnici na srdeční zástavu. V libanonském arménském patriarchátu trávil období rekonvalescence po nedávné operaci.

Svatý otec ve svém soustrastném telegramu vzpomíná na úzkou spolupráci se zesnulým patriarchou, zejména v souvislosti s letošním prohlášením Řehoře z Nareku učitelem církve. František nazývá arménského patriarchu „oddaným pastýřem“, který „neúnavně vydával svůj život ve službě svého společenství“.

Nerses Bedros XIX. se narodil jako pátý z osmi dětí v lednu 1940 v Káhiře. Po dokončení studií byl vyslán do Říma na Papežskou arménskou kolej a Gregoriánskou univerzitu. Kněžské svěcení přijal ve 25 letech a stal se farářem, později pak biskupem arménské katolické farnosti v Káhiře. V roce 1999 jej synod arménské katolické církve zvolil patriarchou Kylíkie. Zesnulý patriarcha opakovaně navštívil Vatikán – na sklonku pontifikátu Jana Pavla II. to bylo u příležitosti odhalení sochy sv. Řehoře Arménského (Osvětitele) a poté za přítomnosti Benedikta XVI. v souvislosti s inaugurací nádvoří pojmenovaného po témže světci. Spolu s papežem Františkem arménský katolický patriarcha slavil letos v dubnu mši svatou na připomínku stého výročí arménského mučednictví. Arménské katolická církev shromažďuje asi 10 procent arménských věřících ve vlasti i diaspoře, kteří si uchovali jednotu s Petrovým stolcem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.