Papežská audience pro židovskou organizaci B´nai B´rith International

25.6.2015 

Papeže Františka navštívilo dnes představenstvo židovské organizace B´nai B´rith International. Jde o nejstarší židovskou organizaci, jejíž název znamená „Synové smlouvy“. Byla založena roku 1843 v newyorské čtvrti Wall Street a na jejích webových stránkách se uvádí, že jejím účelem je „podporovat jednotu a kontinuitu židovství, lidská práva a dobročinnost“. Působí v 50 zemích, včetně České republiky. Se Svatým stolcem má tato organizace kontakty od roku 1965, kdy byla promulgována koncilní deklarace Nostra Aetate o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím. Papež František ve své promluvě řekl, že „nemůže než poděkovat Pánu za uskutečněný pokrok v systematickém dialogu katolické církve a židovství“.

Jsou mnohé oblasti, ve kterých mohou židé a křesťané pokračovat ve společné práci pro dobro lidstva naší doby: úcta k životu a stvoření, lidská důstojnost, spravedlnost a solidarita nás mohou sjednocovat za účelem rozvoje společnosti a zajištění nadějeplné budoucnosti příštích generací. Zejména jsme povoláni se modlit a usilovat o mír. Je bohužel mnoho zemí a regionů světa, kde probíhá konflikt - myslím zvláště na Svatou zemi a Blízký východ – a které si žádají odvážné nasazení za mír. Ten nejenom kýžený, ale trpělivě a umíněně hledaný a vytvářený za účasti všech, zejména věřících.

Papež František dále připomněl postavy svatých papežů Jana XXIII. a Jana Pavla II., kteří se zasloužili o dialog mezi katolíky a židy a „v jejichž stopách chce s pomocí Boží pokračovat“. Zmínil pak „mnohé svoje vlastní krásné zkušenosti ze setkání a přátelství v Buenos Aires“. V závěru své promluvy ke dvacetičlenné židovské delegaci prosil František o hojnost požehnání pro tento dialog u příležitosti 50. výročí vydání zmíněného koncilního dokumentu Nostra Aetate, aby „naše přátelství rostlo a přinášelo stále více plodů našim komunitám a celé lidské rodině.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.