Zveřejněn program apoštolské cesty na Kubu, do USA a OSN

30.6.2015 

Více než 80 dní před zahájením desáté apoštolské cesty papeže Františka dnes tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo její oficiální program. Svatý otec ve třech oddělených etapách vykoná ve dnech 19. až 28. září oficiální návštěvu Kuby, Organizace Spojených národů a USA.

První zastávkou bude kubánské hlavní město Havana, kde papež přistane v sobotu 19. září odpoledne a v rámci uvítacího ceremoniálu pronese svou první promluvu. V neděli ráno bude stejně jako jeho předchůdci Jan Pavel II. a Benedikt XVI. slavit mši svatou na havanském Revolučním náměstí. Téhož dne odpoledne vykoná oficiální návštěvu v Revolučním paláci, sídle kubánského prezidenta Raúla Castra. Večer bude slavit nešpory se zasvěcenými osobami v havanské katedrále a pozdraví mladé lidi v místním kulturním centru.

V pondělí 21. září se František přesune do města Holguín, vzdáleného asi 150 km od Havany, kde bude slavit druhou eucharistii na kubánské půdě. Odpoledne odjede do druhého největšího kubánského města, Santiaga de Cuba, kde se má sejít s kubánskými biskupy. Další dva body programu se váží k mariánské poutní svatyni Panny Marie Milosrdné z Cobre. Svatý otec zde povede modlitební vigilii a bude slavit ranní mši svatou v úterý 22. září. Téhož dne bude katedrála v Santiagu hostit setkání Petrova nástupce s rodinami, což bude závěrečná položka jeho kubánského pobytu. O půlnoci z úterý 22. na středu 23. září by měl papežský speciál přistát na washingtonské letecké základně.

Návštěvu Spojených států amerických zahájí zdvořilostní přijetí v Bílém domě, po kterém bude následovat setkání s biskupy ve washingtonské katedrále sv. Matouše. Odpoledne 23. září bude Svatý otec slavit kanonizační liturgii bl. O. Junípera Serry v národní poutní svatyni Neposkvrněného Početí Panny Marie. Také následující den – čtvrtek 24. září – stráví papež František převážně ve Washingtonu. Promluví v Kongresu Spojených států amerických a pozdraví místní bezdomovce v charitním středisku při farnosti sv. Patrika. V podvečer přeletí do New Yorku, aby v tamní katedrále sv. Patrika slavil nešpory s kněžími, řeholníky a řeholnicemi.

Páteční program 25. září začne na půdě newyorského sídla OSN, kde se očekává papežova promluva před generálním shromážděním, a bude pokračovat mezináboženským setkáním v památníku Ground Zero. Odpoledne papež zavítá do Harlemu, kde v místní škole pozdraví děti a rodiny přistěhovalců. Večer bude sloužit mši svatou v newyorské aréně Madison Square Garden.

Poslední dva dny apoštolské cesty – 26. a 27. září – se ponesou v duchu Světového setkání rodin ve Filadelfii. Petrův nástupce povede modlitební vigilii a bude předsedat závěrečné mši svaté tohoto světového setkání. Ve svém programu si však také vyhradil prostor pro místní diecézi, se kterou bude slavit eucharistii, a pro rozhovor s biskupy z celého světa, kteří se zúčastní setkání rodin. Papež ve Filadelfii neopomine návštěvu místní věznice a promluví na setkání za náboženskou svobodu před místními emigranty a hispánskou komunitou. Devítidenní intenzívní program desáté mezinárodní apoštolské cesty papeže Františka se uzavře v pondělí 28. září příletem na římské letiště Ciampino.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.