Aleppo je Sarajevem 21. století

1.7.2015 

„Nejsme v bezpečí doma ani na ulici, v kostele ani v mešitě“. Takto se dnes žije v Aleppu, bývalé průmyslové metropoli Sýrie, kterou v červenci 2012 obsadila povstalecká vojska a skupina Al Kajda. Druhé nejdůležitější syrské město je už třetím rokem rozdělené na vládní – západní zónu a povstalecký východ, odkud na civilisty denně dopadají bomby. Italský týdeník Tempi ve svém posledním vydání přináší reportáž o dnešním Aleppu, které nazývá Sarajevem 21. století. Rozmlouval s apoštolským vikářem Georgesem Abou Khazenem, který žije v západní části města spolu se všemi křesťany.

„Po dobití Palmíry mají lidé strach, že padne také Aleppo. Denně odsud odcházejí celé rodiny. V těchto dnech skončily maturitní zkoušky, a na odchod proto pomýšlí stále více Aleppanů.“, vysvětluje katolický biskup a poukazuje na trvale se zhoršující situaci z hlediska bezpečnosti, ale také vlastního přežití. Nezaměstnanost a chudoba hrají svou roli, poznamenává. Na mírové řešení situace mons. Khazen pohlíží velmi skepticky: Jak je možné mluvit o politické dohodě, když turecké hranice denně přecházejí stovky vyzbrojených a plně vybavených bojovníků?, ptá se a pokračuje: Přicházejí z Evropy a různých muslimských zemí, prošli výcvikem na Západě. Pokud se tento příliv vojáků, jejich výcvik a vyzbrojování nezastaví, jsou slova málo platná.

Apoštolský vikář syrského Aleppa děkuje všeobecné církvi, počínaje papežem, za její podporu a zájem. Místní církev pomáhá tisícům rodin, ale především poskytuje morální a duchovní oporu. „Ani jeden z kněží a řeholníků neopustil své místo, a to je pro lidi důležité znamení naděje a povzbuzení“, zdůrazňuje katolický biskup. „Když se mne lidé ptají, co budeme dělat, říkám jim: Nevím, nemám na to odpověď. Ale jsem tady, zůstávám, abych budoval.“ Aleppská církev pokračuje v letních programech a farních oratořích pro stovky dětí a tato její vytrvalá přítomnost začíná přinášet plody. Biskup Khazen potvrzuje, že lidé se silně přimknuli k víře a náboženské praxi: „Jen pomyslete“, říká, „že tu mnozí mluví o odpuštění. Tedy nikoli pouhém smíření, ale odpuštění pro všechny. Není náhodou, že blízkovýchodní křesťané jsou potomci mučedníků, stačí zmínit arménskou komunitu. Doufejme, že nás Pán vyslyší a daruje nám pokoj“, uvedl apoštolský vikář syrského Aleppa pro italský týdeník Tempi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.