Athénský katolický biskup: Lidé nevědí, jak hlasovat

3.7.2015 

Tuto neděli (5.7.) proběhne v Řecku referendum, které má rozhodnout o tom, zda vláda přistoupí na dohodu s věřiteli. Předseda Evropské komise Juncker však řekl, že i v případě kladného výsledku referenda, „bude jednání obtížné“, a pokud se dohoda neuzavře – říká úředník Evropské Unie – „pak se pozice Řecka dramaticky oslabí“. O „zoufalé situaci“ mluví pro vatikánský rozhlas athénský katolický biskup Sevastianos Rossolatos:

Když jdu po ulici, vidím před bankami fronty důchodců, kteří čekají, aby si mohli vyzvednout maximálně 60 euro za den, a tráví proto na ulici několik hodin. Mnozí z nich vstávají v noci a přicházejí k bance ve 3 hodiny ráno, aby byli mezi prvními. Je to opravdu zoufalá situace. Horší je, že nevíme, co se bude dít od pondělka dál.

Chcete něco poznamenat k nedělnímu referendu?

Státní televize se nás snaží přesvědčit o tom, abychom hlasovali záporně, tedy podle postoje vlády. Všechny ostatní televize však dávají na srozuměnou, že odchod z eurozóny způsobí krach ekonomiky. Lidé proto nevědí, jak hlasovat. Podnikatelé se vzepřeli, protože chápou, že bez eura se ekonomika stěží vzchopí a že bude zapotřebí několika let, aby se znovu postavila na nohy. Také primátoři Athén a Soluně v televizi otevřeně vybízejí lidi, aby hlasovali „Ano“, tedy pro setrvání v eurozóně.

Lidé se tedy v těchto dnech starají jednoduše o to, aby si opatřili základní prostředky k přežití: potraviny, oblečení… Mají strach před budoucností?

Žijeme v naprosté nejistotě. Také diecéze a farnosti, které mají svoje zaměstnance, jim nemohou zaplatit, protože nemají peníze, a pokud peníze mají, musejí je uložit v bance, kde si je však lidé nemohou vyzvednout.

Říká athénský katolický biskup Rossolatos o situaci v Řecku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.