Kardinál Hummes: Doufejme, že to nebyla jen konference navíc

22.7.2015 

Papeže Františka na setkání s primátory doprovázel brazilský kardinál Cláudio Hummes, který význam sympozia zhodnotil pro naše mikrofony:

”Starostové a primátoři jsou ústředními figurami, protože představují veřejnou moc v úzkém kontaktu s lidmi. Je proto důležité, aby si uvědomili naléhavost situace. Tento papež díky Bohu prokazuje velikou vnímavost vůči chudým lidem a stvoření. Uměl dokázat, že tyto dvě věci jdou ruku v ruce – nedostatek úcty k životnímu prostředí se pojí s chudobou; sociální otázky jsou také etickými, a nejenom technickými otázkami. Nápad zorganizovat toto setkání byl tudíž velmi dobrý. Povšiml jsem si, že starostové pochopili sílu vzájemného propojení a společné akce. Doufejme, že setkání přinese plody a nebude jen konferencí navíc.”

Papež František vás citoval v souvislosti s odlesňováním Amazonie… Je to nadále největší problém daného regionu?

”Ano, ale problémy chudoby a klimatu se všeobecně týkají celé země. Města jsou nejslabšími články, zatímco prales tu má především fungovat jako planetární plíce, uchovávat bohatství biologické rozmanitosti a kulturu původních národů. Domorodé kultury se vytrácejí, už jsme tu příliš ztratili a hrozí jejich naprosté vymizení. Jak znovu navrátit domorodým národům vědomí, že jsou subjekty svých dějin, a nikoli pouhými objekty našich projektů, které považujeme za nejlepší? Příliš mnoho už bylo zničeno a nadále se ničí. Z tohoto důvodu je otázka Amazonie zásadní a rozhodující a papež se k tomuto bodu neustále vrací. Když navštívil Brazílii, řekl, že Amazonie stojí před církví a společností jako rozhodující výzva.”

Uvedl brazilský kardinál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.