Mons. Zenari: Kněží a řeholnice se v Sýrii těší vážnosti u každého náboženského vyznání

27.7.2015 

Apoštolský nuncius v Damašku, mons. Mario Zenari, připomíná nečinnost mezinárodního společenství vzhledem ke konfliktu, který začal před čtyřmi lety a jehož konec je stále v nedohlednu:

Situace je opravdu velice alarmující. Počet uprchlíků do sousedních zemí již překročil čtyři miliony a více než 7 a půl milionu lidí bylo nuceno utéci ze svých domovů a zůstávají jako uprchlíci v Sýrii. Kromě více než dvou set tisíc zabitých lidí a neustálé hrozby ozbrojených útoků na lidské životy, hrozí také výbuch chudoby. Přibližně 60% lidí je totiž bez práce, ceny neustále rostou a chudoba proto postihuje úplně všechny. Z prostředí OSN stále znějí hlasy, že konflikt nelze vyřešit vojensky. Je zapotřebí politického řešení a mezinárodní společenství by mělo vyvinout větší snahu. Nelze připustit měsíce a měsíce trvající válku. Katastrofální situace postihuje více či méně celou Sýrii. Je obtížné nalézt nějaký ostrov, který by zůstal ušetřen.

Zapojuje se do snahy o dialog církev?

Ano, je to cesta dialogu zvláště s představiteli různých náboženských vyznání. Potom je zde činnost, kterou vyvíjí církev v oblasti humanitární pomoci. Dělá se opravdu všechno možné, od sbírek po rozdělování humanitární pomoci. Je to samozřejmě jenom kapka v poušti nezbytných potřeb, ale je velice cenná. Přidanou hodnotou je přítomnost a působení kněží a zasvěcených osob v konkrétních lokalitách, kde jsou velice vážené a milované všemi bez rozdílu náboženského vyznání.

Říká nuncius v Sýrii, mons. Zenari.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.