Kardinál O´Malley odsoudil Americkou federaci pro plánované rodičovství

30.7.2015 

Ve Spojených státech amerických nadále budí rozruch odhalení nelegálních potratových praktik a obchodování s částmi těl potracených dětí. Představitelka Americké federace pro plánované rodičovství, která ovšem v rozporu se svým názvem spíše plánuje ukončení těhotenství a provozuje řadu potratových klinik, ve videozáznamu přiznává, že průmysl má zájem zejména o některé neporušené orgány potracených dětí, jmenovitě játra, srdce, plíce a lebku. Na potratových klinikách se za účelem jejich získání potraty provádějí zakázanou metodou tzv. částečného porodu.

K videozáznamu, natočenému skrytou kamerou v restauraci u sklenky vína, se vyjádřil předseda Výboru pro život Biskupské konference USA, kard. Sean O´Malley. “Potrat je důsledkem ziskuchtivé mentality a kultury na jedno použití, které v současnosti zotročily srdce a mysl mnoha lidí,” cituje americký kapucín papeže Františka. Bostonský arcibiskup ve svém prohlášení poukazuje jednak na samotný potrat, který je přímým útokem na lidský život v jeho nejzranitelnějších podmínkách, a jednak na všeobecnou praxi získávání lidských plodových tkání prostřednictvím potratu. Obě tyto praktiky, zdůrazňuje, popírají důstojnost, která přísluší lidstvu a lidskému životu.

Kard. O´Malley doufá, že nedávná šokující epizoda vzbudí veřejnou debatu, a upozorňuje ženy, které prožily potratové trauma, na existenci projektu “Ráchel”. Zmíněný projekt katolické církve byl založen před více než třiceti lety (1984) v arcidiecézi Milwaukee a dnes je aktivní ve stovce severoamerických diecézí a dalších zemích. Jeho cílem je přinášet duchovní útěchu ženám, které podstoupily potrat. Jméno iniciativy se vztahuje ke slovům Písma: “Ráchel oplakává své syny. Nechce se dát utěšit nad svými syny, neboť už nejsou” (Jer31,15-17).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.