Františkánská kustodie vyzývá poutníky: Neopouštějte Svatou zemi!

8.8.2015 

Podle údajů izraelského statistického úřadu přicestovalo za prvních pět měsíců letošního roku do Izraele o 280 tisíc poutníků méně než v loňském roce. Zhruba osmnáctiprocentní celkový pokles turistické návštěvnosti se projevuje výrazněji kupříkladu u italských poutníků, kterých přijelo o celých 45 procent méně. Ještě větší pokles zaznamenala návštěvnost z Malajsie, Finska a Chorvatska. Statistika izraelského cestovního ruchu naopak vykazuje překvapivý nárůst poutníků z Číny (o 31%), Indie, Turecka a Keni.

Jak zdůrazňuje kustód Svaté země, O. Pierbattista Pizzaballa, „neexistují žádné oprávněné důvody pro to, aby se neorganizovaly poutě na svatá místa.“ V obsáhlé výzvě publikované na portálu terrasanta.net, adresované poutníkům a poutním organizátorům, tedy farnostem a diecézím, italský františkán zaručuje „bezpečnost bazilik a dalších míst, navštěvovaných věřícími“. Podle otce Pizzabally se na „dramatickém úbytku poutí po místech Ježíšova působení “podepsal „strach, vyvolaný válkou na Blízkém východě, a krvavými atentáty v západních zemích“. Tyto emoce však velice negativně dopadají na místní křesťany, potvrzuje ekonom františkánské kustodie Svaté země, otec Ibrahim Faltas:

„Je to poprvé po velmi dlouhé době, kdy se poutníci bojí přijet, přestože situace je klidná a neexistují žádné problémy. Prožíváme velmi těžké období, protože poutníků je opravdu málo a to poškozuje především naše křesťany. Devadesát procent z nich totiž pracuje v turistickém ruchu. Křesťané, kteří měli nějaké úspory, je postupně utrácejí. Ti, kteří pracují v hotelech, restauracích, obchodech se suvenýry a podobně si nahlas stěžují. V minulých letech nebylo možné od srpna do října najít místo v hotelu, nyní zejí prázdnotou. Prožil jsem tu druhou intifádu a dokonce během ní přijíždělo více turistů než nyní. Lidé možná nemají peníze, ale pokud jsou na vině pouze obavy, říkám vám: Překonejte strach! Ve Svaté zemi ho nemusíte mít.“

Bojíte se, že místní křesťané se kvůli nedostatku práce rozhodnou pro emigraci, jak už se to opakovaně stalo?

„Samozřejmě. Z toho máme největší obavy, protože když lidé nemají práci, odcházejí. Během druhé intifády stále přijížděli poutníci, i když jich nebylo moc, a přesto z Betléma odešly tři tisíce lidí a další tři tisíce z Jeruzaléma. Nechtěli bychom, aby svatá místa zůstala bez místních křesťanů. Když s nimi mluvím, stále jim připomínám, že jejich život ve Svaté zemi je posláním a poselstvím pro celý svět. V rámci Kustodie se všemožně snažíme, aby místní křesťané setrvali. Máme pro ně téměř dva tisíce pracovních míst v Palestině a Izraeli, postavili jsme domy, školy, udělali jsme vše, co bylo možné.“

Vysvětluje ekonom františkánské kustodie Svaté země otec Faltas. Kustód Svaté země svou naléhavou výzvu uzavírá slovy: Znovu tedy žádám diecéze, farnosti a církevní hnutí, aby nás neopouštěly a aby se naopak zasadily o organizaci poutí do Svaté země, které jsou svědectvím pokoje a dialogu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.