Papež v rozhovoru pro argentinský farní rozhlas: Nad válkou zvítězí jedině klid zbraní

10.8.2015 

„Existuje pouze jediný způsob, jak zvítězit ve válce: Nezačínat s ní!,“ řekl mimo jiné papež František v přímém vstupu do vysílání farní rozhlasové stanice Panny Marie Karmelské, která sídlí v argentinské obci Campo Gallo v provincii Santiago del Estero. Rozhovor s tamním farářem otcem Giangrecem a moderátorem otcem Liebanou se uskutečnil již podruhé a papež mu v sobotu odpoledne věnoval téměř hodinu času.

„Musíme jít spolu – přátelství je lepší než boj a mír je lepší než válka,“ vysvětlil dále František a pokračoval: „Musíme vyvinout velké úsilí v péči jedněch o druhé, protože jinak se z nás stane smutná rodina. Je třeba pečovat o děti a staré lidi s touže něhou, jaké nás naučil Ježíš, a rovněž je nutné pečovat o náš společný dům.“ „Pouť v jednotě,“ doplnil Svatý otec, „nám napomáhá k větší solidaritě a naplňuje nás radostí.“

Papež se dále vyslovil pro brzkou beatifikaci argentinské zasvěcené laičky Marie Antonie de Paz y Figueroa, známé jako Matka Antula. Rodačka ze severoargentinského kraje Santiago del Estero žila v druhé polovině 18. století a po vyhoštění Tovaryšstva Ježíšova z Argentiny (1767) pokračovala v šíření ignaciánské spirituality, zejména duchovních cvičení. Petrův nástupce farníky vyzval, aby se modlili za blahořečení této Boží služebnice, které osobně podporuje.

Rozhovor se týkal rovněž papežovy druhé encykliky Laudato si´, která se zaměřuje na péči o společný dům. Právě u tohoto pojmu se František dlouze zastavil a objasňoval jeho závaznost pro všechny lidi, nehledě na jejich víru, politickou příslušnost nebo sociální zařazení. Svatý otec vyjádřil podporu místním zemědělským společenstvím, která spolu se svými kněžími zápasí za ochranu životního prostředí. „Bolí mne, když se v Argentině kácejí lesy, aby se pěstovala sója,“ řekl papež a vyzval „k obraně lesů, vody a všeho, co nám Bůh daroval“.

Velkou část rozhovoru římský biskup věnoval mladým lidem. „Nechci smutnou mládež, která předčasně odešla do důchodu,“ zdůraznil. „Přeju si, aby mladí lidé hodně a usilovně pracovali, a dokázali tak druhé obdarovávat štěstím. Mládež se musí v životě zasazovat o veliké ideály a mít z toho radost,“ uzavřel Svatý otec vstup do argentinského rozhlasového vysílání před společnou modlitbou Zdrávas Maria.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.