Arcibiskup Tomasi: Povinnost pohostinství existuje společně s právem na vlastní identitu

25.8.2015 

„Migrační krizi je třeba řešit v jejích příčinách,“ řekl stálý pozorovatel Svatého stolce při Ženevských orgánech OSN arcibiskup Silvano Tomasi ve svém vystoupení na italském katolickém mítinku v Rimini (foto). V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vyjádřil svůj názor, že „v dnešním světě existuje politická vůle, která chce zachovat sociální nerovnosti, což způsobuje chudobu a migraci. V souvislosti s masovou imigrací papežský diplomat varuje, že to nejtěžší nás teprve čeká. Nestačí jen přijmout běžence, ale postarat se o jejich integraci, což může být velice obtížné, domnívá se arcibiskup Tomasi:

Existuje povinnost pohostinství, ale existuje také právo zachovat si vlastní identitu. V našem případě zejména identitu křesťanskou, zejména vzhledem k přílivu muslimských imigrantů, kteří mají určité problémy s přijetím rozdílu mezi politikou a náboženstvím, což komplikuje jejich integraci. Co v takové situaci dělat? Musíme říci, že existují určité zásadní hodnoty, které je třeba přijmout. Jednou z nich je respektování společenského pluralismu, rozdílu, který existuje mezi politikou a náboženství, přijetí normálního demokratického procesu, aby bylo možné vzájemné konstruktivní soužití takto obohacené společnosti.

V Evropě žije 30 milionů muslimů a obavy malých zemí jako je Slovensko jsou pochopitelné. Na námitku údajné diskriminace v souvislosti se slovenskou podmínkou přijímat pouze křesťanské migranty italský arcibiskup říká: „Není to diskriminace, nýbrž pokus o uplatnění práva na vlastní identitu, které neprotiřečí povinnosti poskytnout útočiště.“
Arcibiskup Tomasi poukázal rovněž na lhostejnost, která je ve světě patrná, pokud jde o pronásledování křesťanů jako by jejich práva měla menší váhu než jiných lidí. Vatikánský diplomat zaujal také velmi kritický postoj k OSN, v jejichž ženevských orgánech působí jako apoštolský nuncius. Tato instituce ztratila smysl pro společnou odpovědnost a solidaritu vůči lidské rodině a její hlavní zásadou je bezohledný individualismus a svoboda bez odpovědnosti. Projevuje se to mimo jiné také blokováním aktivit nezbytných při řešení aktuálních problémů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.