Papež: Církev je pro všechny

5.9.2015 

„Přijímejte všechny a nesuďte nikoho, protože církev je otcovský dům, který je otevřen všem, dobrým i zlým, je v něm místo pro všechny,“ řekl dnes papež František v aule Pavla VI. na setkání s přibližně 5 tisíci členy tzv. Farních buněk evangelizace, mezinárodního organismu, který založil v 80. letech v Itálii milánský kněz Piergiorgio Perini. Těsně před setkáním s Petrovým nástupcem pro ně sloužil v bazilice sv. Petra eucharistii arcibiskup Fisichella, předseda Papežské rady pro podporu nové evangelizace. Setkání se konalo u příležitosti letošního definitivního schválení stanov tohoto hnutí a papež František hned v úvodu svojí promluvy improvizoval:

Nezapomínejte, prosím vás, že stanovy pomáhají jít správnou cestou, ale dílo koná charisma. Ať nedojde k tomu, že byste pro opatrování stanov, ztratili charisma, prosím vás!(potlesk)“

Máte poslání – řekl dále papež – být zárodkem, který pomáhá farnímu společenství hledat svoji misionářskou povahu. Proto jste neodolatelně přitahováni k setkání se všemi, abyste šířili krásu evangelia.

Tato misionářská touha vyžaduje především naslouchání hlasu Ducha svatého, který mluví ke své církvi a posílá na cesty někdy málo známé, ale pro evangelizaci rozhodující. Zůstávat stále otevření tomuto volání a být pohotoví k péči je podmínkou věrnosti Pánovu Slovu a současně podnětem k překonávání různých těžkostí, s nimiž se lze při evangelizaci setkat.“ Vy jako Buňky – pokračoval papež – usilujete o takový komunitní životní styl, který je schopen přijímat všechny a nesoudit nikoho (potlesk):

Naším soudcem je Pán. Napadnou-li tě tedy slova odsouzení kohokoli druhého, pomlč. Pán nám radí: Nesuďte a nebudete souzeni. Pěstujte vzájemné soužití v jednoduchosti se všemi lidmi.

Učiňte eucharistii středem svého evangelizačního poslání, aby každá Buňka byla eucharistickou komunitou, kde je lámání chleba rozpoznáváním reálné přítomnosti Ježíše Krista mezi námi. Tady vždycky najdete sílu nabízet krásu víry, protože v eucharistii činíme zkušenost lásky, která nezná mezí, a dáváme konkrétní znamení, že církev je otcovským domem, kde je místo pro všechny.

Vaše stanovy byly schváleny v neděli Božího Milosrdenství. Stále tedy dosvědčujte jemnocit Boha Otce a jeho blízkost každému, zejména tomu, kdo je nejslabší a sám. Ať k vám obrátí své milosrdné oči Matka Boží a provází vás moje požehnání. A prosím vás nezapomeňte se za mne modlit!

Řekl papež František v závěru setkání se členy hnutí tzv. Farních buněk evangelizace působícího kromě Itálie, také v Číně, Brazílii, Nové Kaledonii a Burkině Faso.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.