Španělsko má tři nové blahoslavené mučednice

5.9.2015 

Církev má tři nové blahoslavené. Jsou to mučednice z dob pronásledování církve ve Španělsku. Jde o tři sestry z institutu sv. Josefa z Girony v Katalánii, zabité z nenávisti k víře roku 1936. Jménem papeže je dnes beatifikoval kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Řeholní sestry Fidelia Oller, Josefa Monrabal Mantaner a Faconda Margenat pracovaly jako ošetřovatelky. Tři řeholnice, ženy z lidu, kterým politika nikdy nepřišla na mysl, byly strženy krvavou antikřesťanskou perzekucí, která postihla Španělsko v létě 1936 a během níž bylo zavražděno více než 10 tisíc katolíků a katoliček, mezi nimiž bylo šest tisíc duchovních: řeholníků, řeholnic, kněží, a třináct biskupů – všichni zavražděni jenom proto, že byli tím, čím byli – poznamenal kardinál Angelo Amato při dnešní beatifikaci.

Matka církev slaví tyto své hrdinské dcery nikoli ze zášti či pomstychtivosti vůči jejím vrahům, nýbrž jako díkůvzdání Bohu za jejich odvážné svědectví. Dosáhly moudrosti považovat pozemský život za preludium života věčného. I v těchto dnech jsou křesťané nejvíce pronásledovanou menšinou na světě, ačkoli média o nich mluví nejméně. Některé statistiky uvádějí, že křesťanů zabitých v přímém či nepřímém důsledku k jejich víře, je přibližně sto tisíc za rok. Jeden každých pět minut. Z toho plyne, že křesťané jsou v každé době povoláni dosvědčovat věrnost a odvahu.

Říká pro Vatikánský rozhlas v souvislosti s dnešní beatifikací tří španělských mučednic.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.