Papež: Je třeba polidštit ekonomii

12.9.2015 

„Ekonomii poctivosti je třeba prosazovat zvláště dnes, kdy je všude ve vzduchu cítit korupci,“ poznamenal papež František na dnešním setkání se zaměstnanci peněžního ústavu Banca di Credito Cooperativo u příležitosti 60. výročí jeho založení. „Důvodem těchto setkání“ - řekl papež jejím přibližně sedmi tisícům zaměstnanců a jejich rodinným příslušníkům ve vatikánské aule Pavla VI. - „je fakt, že církev zná hodnotu těchto družstev, u jejichž vzniku stáli mnohdy buď kněží nebo věřící laici a která jsou oživována duchem křesťanské solidarity. Také v encyklice Laudato si´ jsem zdůraznil jejich význam v oblasti obnovitelných energií a v zemědělství (srov. č. 179-180).“

Chtěl bych znovu poukázat na sedm bodů, které jsem vypočítal na setkání s vaší zastřešující Konfederací italských kooperativ (28. února 2015). Připomenu je synteticky:
Za prvé: nadále podporovat rozvoj těch nejslabších složek místních komunit a občanské společnosti, se zřetelem hlavně na mladé lidi bez práce a na vznik nových družstev.
Za druhé: prosazovat a uskutečňovat nové řešení
welfare zvláště v oblasti zdravotnictví.
Za třetí: pečovat o vztah mezi ekonomií a sociální spravedlností a klást do středu důstojnost člověka. Středem musí být vždycky člověk, nikoli bůžek peněz.
Za čtvrté: usnadňovat a povzbuzovat rodinný život, nabízet družstevní řešení správy obecného majetku, který se nikdy nesmí stát majetkem jednotlivců, ani předmětem spekulací.
Za páté: prosazovat solidární a sociální užívání peněz kooperativním způsobem, kde neporoučí kapitál lidem, nýbrž lidé kapitálu.
Za šesté: plodem toho všeho má být růst ekonomie poctivosti. Ekonomii poctivosti je třeba prosazovat zvláště dnes, kdy je všude ve vzduchu cítit korupci. Po vás se žádá, abyste byli nejenom poctiví, to je normální, ale abyste šířili a zaváděli poctivost do svého okolí. To je boj proti korupci.
Za sedmé: účastnit se aktivně globalizace, aby byla globalizací solidarity.

Takto papež František načrtnul specifické poslání družstevního podnikání. Připomněl pak, že Banca di Credito Cooperativo je největší družstevní spořitelnou v Itálii a dodal:

Může se stát, že nějaká jiná družstevní spořitelna vás předstihne. To však není ta největší výzva. Nejdůležitější výzvou je stát se opravdovou kooperativou a být stále opravdovější. To je opravdová výzva a to znamená usnadňovat aktivní účast členů. Jednat společně a jednat pro druhé.

„Vést banku, řekl papež, je delikátní řemeslo, které je velice náročné. Družstevní banka však musí být něčím víc, musí usilovat o polidštění ekonomie a spojit efektivitu se solidaritou.“

Dalším důležitým pojmem sociální nauky je subsidiarita. Tu uskutečňujete tím, že čelíte těžkostem společně a nezatěžujete instituci a stát, pokud můžete problémy řešit svými silami a odpovědně. Proto je důležité, abyste pokračovali v integraci družstevních bank v Itálii. Nejenom proto, že - jak se říká - v jednotě je síla, ale proto, že je třeba myslet ve velkém a rozšiřovat horizonty.

„Typickým znakem dobrých družstevních peněžních institutů, zdůraznil papež, je dobročinnost a poskytovaná účast. U počátků venkovských kampeliček byla vždycky snaha podpořit další iniciativy poskytující práci. V dnešní velké nezaměstnanosti, poznamenal papež, je především třeba podporovat rodiny a pomocí mikrokreditů a dalšími způsoby tak polidšťovat ekonomii“ – řekl mimo jiné papež František zaměstnancům a rodinným příslušníkům největší družstevní banky v Itálii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.