Synoda Chaldejské církve proběhne v Římě

1.10.2015 

Ve dnech 24. – 29. října proběhne v Římě Synodální shromáždění chaldejské církve, na které bylo svoláno 21 biskupů z Iráku, Blízkého východu i z diaspory.

Synoda chaldejské církve byla původně svolána do irácké Ankawy, obývané převážně křesťany, kam se rovněž uchýlilo velké množství uprchlíků z Ninivské planiny dobyté takzvaným Islámským státem. Místo setkání bylo změněno na Řím, jednak kvůli snazší dostupnosti pro reprezentanty diaspory a podruhé se tak využije přítomnosti patriarchy Luise Raphaela Saka na Synodě o rodině.

Chaldejská synoda se bude zabývat tragickými událostmi, které zasáhly národy Středního východu a vyhnaly desítky tisíc chaldejských křesťanů z Ninivské planiny. Dalším tématem bude vnitřní spor o skupinu kněží a mnichů, kteří v minulých letech odešli ze svých diecézí a řeholních domů v Iráku bez svolení svých představených do Spojených států či jiných západních zemí. Chaldejští biskupové chtějí také stanovit směrnice pro transparentní a efektivní rozdělování charitativní fondů uprchlíkům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.