Syrští biskupové o vojenské intervenci světových mocností

2.10.2015 

Zatímco v New Yorku se mluví, v Sýrii se nadále umírá. Hlavám světových mocností, které se sešly na generálním shromáždění OSN, to připomíná několik syrských biskupů. Jak tvrdí, už je „unavuje mnoho slov a málo činů“. Podle syrských pastýřů, jejichž hlasy tlumočí zpravodajská agentura SIR, nelze o Sýrii jednat bez Syřanů.

„Proti tzv. Islámskému státu skutečně bojují jedině Kurdové a vojáci řádné syrské armády“, uvádí apoštolský vikář Aleppa pro katolíky latinského obřadu. „Hrozí tu riziko, že po porážce vznikne politické vakuum, stejně jako v Libyi, ne-li hůře. Velké mocnosti si hledí vlastních zájmů, za které platí místní lidé, zbavení všeho – citových vazeb, práce, domova. Požadujeme příměří, aby se zastavilo krveprolévání“, prohlašuje mons. George Abou Khazen z obleženého Aleppa.

„Snažili jsme se odolávat pět let, ale nyní jsou lidé unavení a odcházejí, a to také kvůli nejednotné mezinárodní pozici v boji proti Islámskému státu“, doplňuje z Damašku patriarcha melchitské církve Řehoř III. Laham. „Ptám se, jak je možné bránit nějakou zemi před nepřítelem, aniž ji kdokoli bere v potaz. A nemíním prezidenta Assada, nýbrž zemi jako takovou“, říká zcela otevřeně a neváhá nazvat americké bombardování „zločinem, který musí vyšetřit mezinárodní trestní tribunál v Haagu“. Melchitský patriarcha požaduje jednotné mezinárodní stanovisko, které proti Islámskému státu mají zaujmout velké mocnosti světa i blízkovýchodní státy. „Proč nevytvořit mezinárodní koalici, včetně Sýrie?“, klade otázku. „Jednota by svědčila o morální síle v odpovědi na islamistický extrémismus, který neohrožuje jenom Blízký východ“, soudí Řehoř III. Laham.

Podle syrsko-katolického arcibiskupa Damašku je prezident Assad jediným člověkem, který je schopen udržet jednotu v zemi. Na území Sýrie operuje 28 ozbrojených opozičních skupin, které dříve nebo později vstoupí mezi řady Islámského státu. Mons. Elias Tabe vítá podporu Ruska, které mělo odjakživa dobré vztahy s Blízkým východem a dobře zná syrské území. Nezastírá však, že také Rusové sledují vlastní zájmy. „Ovšem proti teroristům Islámského státu je třeba bojovat“, zdůrazňuje damašký arcibiskup syrsko-katolické církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.