Ohledání ostatků sv. Františka – počtvrté za osm století

2.10.2015 

Zatímco se do Assisi sjíždějí poutníci z celé Itálie k nedělním oslavám zemského patrona, místní františkánský klášter Sacro Convento teprve v těchto dnech sdělil zajímavou zprávu o ojedinělé události, která se odehrála 25. března v kryptě Dolní baziliky. Více než 150 členů františkánského řádu i další představitelé všech větví františkánské rodiny se účastnili soukromého ohledání a uctění ostatků jejich svatého otce. K obdobnému vyzdvižení ostatků došlo pouze čtyřikrát v průběhu osmi staletí. Tiskový mluvčí františkánského konventu, O. Enzo Fortunato, popisuje tři etapy, které události předcházely:

“První se odehrála roku 1818 za papeže Pia VII. Tehdy byly exhumovány ostatky sv. Františka, pohřbené v bazilice, a umístěny do současné Dolní krypty, upravené v minulém století. Skutečný konzervační zásah nastal až v roce 1978 za pontifikátu Pavla VI. Světcovy ostatky byly umístěny do nevelké schránky z plexiskla, která je dodnes uchovává. Revize jejich stavu byla dále provedena v roce 1994, aniž by byla informována veřejnost. Je totiž snahou na tyto obřady neupozorňovat a nevyvolávat senzaci. Poslední lékařské ohledání se uskutečnilo letos v březnu pod dohledem současného kustóda konventu. Lékař ostatky prohlédl a potvrdil vcelku dobrý stav jejich konzervace.“

Uvedl o. Enzo Fortunato, který zároveň zdůraznil hluboký duchovní smysl nedávného ohledání světcových ostatků. „Užil bych slova modlitba a dojetí. Opět jsme viděli svého otce, který byl důvodem naší volby“, vysvětluje mluvčí františkánského konventu v Assisi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.