Kardinál Vingt-Trois: nechme se vést znamením času a ne duchem doby

5.10.2015 

Po skončení dopoledního zasedání Synody proběhl první brífing pro novináře. Po boku vatikánského mluvčího se ho zúčastnili kardinálové Erdö a Vingt-Trois a arcibiskup Forte, který je zvláštním sekretářem Synody.
Podobně jako během předchozího zasedání, novináře nejvíce zajímal postoj biskupů k otázce rozvedených. Kardinál Vingt-Trois nicméně varoval, že jejich očekávání mohou být zklamána. Potvrdil také obavy z mediálního nátlaku na průběh synody. Dosavadní zkušenost synody tomu nasvědčuje:

„Jsme si totiž vědomi, že rozlišování, o jaké jsme se pokoušeli v našich místních církvích, bylo filtrováno otázkami a problémy, které pro nás vůbec nebyly nejpodstatnější, ale vyplývaly z ducha naší doby. Měli bychom si uvědomovat, že duch doby není totéž co znamení času. To jsou dvě různé věci. Znamení času objevujeme na cestě duchovního rozlišování. Je to interpretace událostí ve světle Písma svatého. Duch času je v tomto případě nástrojem k vyvíjení nátlaku, určitá móda. Osobně si nemyslím, že by papež podléhal duchu času, spíš naopak, myslím, že je od něj naprosto svobodný.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.