Účastník synody, farář z Terstu, o rodině

10.10.2015 

Napsal papeži Františkovi list, kde v perspektivě synody popisuje situaci dnešních rodin, jak ji vidí jako farář. „Nebyl jsem si jist, zda papež ten dopis vůbec přečte,“ říká don Roberto Rosa, farář od Sv. Jakuba většího v Terstu. O to větší bylo překvapení, když mu o několik dní později František osobně zavolal a pohovořil s ním o pastoračních problémech zmíněných v dopise. Krátce na to přišlo jmenování na synodu, vypráví P. Rosa. Kde jsou tedy hlavní problémy dnešních rodin:

„Na prvním místě je otázka práce. Pokud chybí pravidelný pracovní úvazek, trpí tím celá rodina. K tomu se také někdy váže nedostatek chleba, a tedy také nedostatek důstojnosti. Stejně tak je ale problém absolutizace práce. Když oba rodiče pracují proto, aby si ekonomicky polepšili, a kvůli tomu zanedbávají to, co je vnitřním obsahem života rodiny, jako scházet se společně u stolu. A děti trpí touto absencí rodičů. Vnímají, že rodiče jsou unavení, nemají energii na to, aby se jim věnovali, a získávají dojem, že mít rodinu je únavné... A když se rodina změní v hotel, kde spolu lidé nemluví, kde si neodpouštějí a vzájemně se nepřijímají, hrozí, že dříve nebo později dojde k odloučení.“

Mezi faktory, které se podepisují na těchto absencích, je ale také často krkolomná pracovní doba. Podle P. Rosy by měli alespoň křesťanští majitelé a podnikatelé učinit odvážný krok a zavřít obchodní centra v neděli. V každém případě důležitou roli ve výchově mladé generace dnes často sehrávají prarodiče a je tedy potřeba je docenit. Častokrát právě prarodiče přivádějí své vnuky do farnosti a na nedělní eucharistii, když jsou rodiče pracovně zaneprázdněni, a předávají tak víru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.